Annons
Skatt

Vem har rätt till rotavdrag vid utlägg?

Det går att få skattereduktion för rot- och rutarbeten även i de fall man inte har blivit fakturerad för en arbetskostnad men kan visa att man har betalat arbetet. Det framgår av ett ställningstagande från Skatteverket.
Text: Alexandra Wallerius

Skattereduktion för hushållsarbete

Den så kallade fakturamodellen för rot- och rutarbeten innebär att den som utför arbetet ansöker om rot- och rutavdrag åt sin köpare. Som köpare av tjänsten betalar man bara 70 respektive 50 procent av arbetskostnaden och tillgodoförs en preliminär skattereduktion som förtrycks i inkomstdeklarationen. För att detta ska fungera ställs ett antal formella krav på utfärdandet av faktura och ett ansökningsförfarande hos Skatteverket.

Efter ett avgörande från Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, och ett ställningstagande från Skatteverket har kravet på vem som faktureras för arbetet luckrats upp. Av HFD 2016 ref. 29 framgår att en köpare kan få skattereduktion även om någon annan har betalat för arbetet och av Skatteverkets ställningstagande dnr 131 496888­16/111 framgår att även den som inte fakturerats kan få skattereduktion.

HFD-fallet

Fyra delägare till ett fritidshus fick husarbeten utförda av ett byggbolag. Alla fyra fick preliminär skattereduktion beviljad för arbetet. Även utföraren fick sin del av arbetskostnaden utbetald av Skatteverket.

I efterhand visade det sig att en av delägarna betalade fakturorna för samtliga köpare. Därefter har två av delägarna gjort överföringar till personen som betalade byggbolaget, men först efter det att Skatteverket påbörjat sin utredning. Mellan utlägget som en delägare gjorde och överföringarna från de två andra gick det mer än sex månader.

Skatteverket krävde därefter återbetalning av byggbolaget för de betalningar som de två delägarna hade gjort genom överföringar.

Högsta förvaltningsdomstolen

HFD medger utbetalning. Man konstaterar att det inte går att läsa ut av lagtexten att en betalning måste ha gjorts av köparen själv för att denne ska ha rätt till skattereduktion.

Av HFD 2014 ref. 79 framgår dessutom att en utförare hade rätt till utbetalning trots att betalningen gjordes via ett aktiebolag som köparna var delägare i. Regleringen hade sedan gjorts genom att köparnas avräkningskonto i bolaget hade debiterats med det fakturerade beloppet.

Det framgår inte av lagtexten eller av förarbetena till denna att det måste vara köparen själv som har gjort betalningen. Det räcker att köparen har fakturerats för arbetena anser HFD.

Skatteverkets syn

Efter domen från HFD har Skatteverket lämnat ett ställningstagande där man redovisar sin uppfattning. Verket går ett steg längre än domen, och anser att även den som inte har fakturerats för ett rot- eller rutarbete men som kan visa att han eller hon själv har betalat sin del av arbetet kan anses ha haft en utgift för arbetet.

I sådant fall kan den som angetts på fakturan inte medges skattereduktion för den del av arbetet som den som betalat för arbetet fått skattereduktion för.

Tre exempel

Med hjälp av följande tre exempel vill Skatteverket redovisa sin uppfattning:

Exempel 1
A, B och C äger tillsammans en sommarstuga. De bestämmer sig för att byta tak på stugan. De kontaktar en hantverkare och avtalar om arbetet, som sedan utförs. Hantverkaren anger A som fakturamottagare, men anger alla tre delägarnas namn och personnummer på fakturan. A betalar det fakturerade beloppet. Utföraren ansöker om utbetalning avseende arbetskostnad för samtliga personer.

Även om B och C inte har fakturerats eller har betalat till hantverkaren har de rätt till skattereduktion eftersom de kan visa att de har angetts på fakturan och i övrigt uppfyller kraven för skattereduktion.

Exempel 2
A, B och C äger tillsammans en sommarstuga. De bestämmer sig för att byta tak på stugan. A kontaktar en hantverkare som utför arbetet. Hantverkaren fakturerar A för arbetet. A, B och C betalar sin del av arbetet. Utföraren ansöker om utbetalning för samtliga delägare. Även om B och C inte har angetts på fakturan har de rätt till skattereduktion eftersom de har betalat sin del av arbetskostnaden. Om B och C inte kan visa att de har betalat sin del av arbetskostnaden ska de inte medges skattereduktion. I sådant fall är A berättigad till skattereduktionen för arbetet.

Exempel 3
A äger och bor i en villa. A kontaktar B för att höra om hon känner till någon hantverkare som kan måla om fasaden på villan. B kontaktar en hantverkare som hon känner sedan tidigare. Hantverkaren målar om villan och fakturerar B för arbetet. A betalar arbetet.

Eftersom B inte äger eller bor i villan har B inte rätt till skattereduktion. Eftersom A kan visa att han har betalat rotarbetet får A anses ha haft en utgift för rotarbete trots att han inte har fakturerats för arbetet. Om A inte kan visa att han har betalat arbetet kan skattereduktion inte medges eftersom A inte är fakturerad för arbetet.

Kommentar

Det är inte ofta vi ser att Skatteverket är generösare i sin bedömning än vad domstolarna är. Här är dock ett sådant fall. HFD ställde krav på att köparen ska ha fakturerats för att kunna få skattereduktion.

Skatteverket ställer inget krav på fakturering utan anser att det räcker att man kan visa att man har betalat för ett arbete för att kunna få rätt till reduktion.

Rekommendationen är dock fortfarande att var och en ska begära en egen faktura vid köp av rut- och rottjänster och betala den. Då hamnar den preliminära skattereduktionen på rätt person och man slipper göra särskilda yrkanden i deklarationen och leda i bevis att betalning har skett. HFD-fallet och Skatteverkets ställningstagande ger oss emellertid möjlighet att flytta en skattereduktion till rätt person vid exempelvis utlägg eller gemensamma betalningar för samägda fastigheter.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons