Annons
Branschaktuellt Deklaration Redovisning Skatt

Elektronisk brevlåda – även till hjälp för redovisningskonsulter

Text: Mats Brockert

Kritiker har framfört att denna möjlighet kan innebära en risk att deklaranter kan komma att avstå ifrån att göra deklarationsavdrag för att få pengarna redan till påsk i stället för t.ex. till midsommar. Den risken är sannolikt försumbar. Jag tror faktiskt att de flesta kan förstå innebörden av valet mellan att till exempel få 10 000 kr till påsk eller 15 000 kr till midsommar. Det är också viktigt att vara medveten om att ett beslut före påsk har samma rättsliga status som ett beslut till midsommar eller till jul. Den som har lämnat en deklaration utan att göra ett avdrag som denne har rätt till har därför upp till sex år på sig att genom omprövning rätta deklarationen.

Skatteverket har i sin information i princip bara vänt sig mot privatpersoner. Troligtvis ses dessa som den primära målgruppen. Elektronisk brevlåda kan dock ha stora fördelar även för t.ex. enskilda näringsidkare som anlitar en redovisningskonsult.

Påbörja deklarationsarbete tidigare

Deklarationsperioden är kort och intensiv. Ett önskemål som i decennier framförts från redovisningskonsulter är att man vill ha deklarationerna tidigare för att på så sätt förlänga deklarationsperioden. Det har dock varit svårt för Skatteverket att leverera deklarationerna tidigare än vad man gör idag. Det beror främst på att det är en ofantligt mängd kontrolluppgifter som ska in i Skatteverkets register och bearbetas. En mycket tidsödande process är också att trycka och distribuera deklarationerna.

Om Skatteverket i stället kan leverera deklarationen till en elektronisk brevlåda kan tidsåtgången för tryck och distribution elimineras. Den som har en elektronisk brevlåda och även väljer att få myndighetspost dit kommer därför att få sin deklaration 8-10 mars. Även den viktiga specifikationen med skatteuträkningen blir tillgänglig vid denna tidpunkt. Pappersdeklarationen skickas däremot ut som vanligt mellan den 15 mars och 15 april. Det är alltså en väsentlig tidsskillnad.

En fördel med den elektroniska brevlådan i jämförelse med e-tjänsten, där informationen också är tillgänglig, är att deklaranten får en PDF-fil som kan skrivas ut. Denna deklaration har samma innehåll som pappersdeklarationen, med den skillnaden att den inte innehåller koder för inlämning. Den måste därför signeras med e-legitimation eller skrivas ut och lämnas in manuellt. Att deklarationen saknar koder för inlämning torde dock inte nämnvärt påverka redovisningskonsultens arbete.

Jag har tidigare skrivit om Srf konsulternas arbete för ett enklare elektroniskt uppgiftslämnande av inkomstdeklarationer (länk eller dylikt). Sannolikt kommer Skatteverket inte att kunna göra någon ändring till 2017. Därför är det troligt att många redovisningskonsulter, på samma sätt som idag, kommer att lämna alla bilagor elektroniskt men inkomstdeklarationen på papper. För dessa konsulter kan det vara särskilt effektivt och värdefullt med kunder som har en elektronisk brevlåda och som får deklarationen levererad redan den 8-10 mars.

Andra fördelar med digitalisering

Digitaliseringen går fort i samhället. Det beror givetvis på de fördelar som det för med sig. En fördel är tillgängligheten. Förutom att man alltid vet var deklarationen finns kan man komma åt den när och var som helst. Det kan vara en särskilt stor fördel för den som bor eller är på resa utomlands.

Förutom tillgängligheten framförs säkerheten som ett argument för digitalisering. För att komma åt den elektroniska brevlådan måste man använda sin e-legitimation. Det gör att det blir det betydligt säkrare än vanlig papperspost.

Utöver tillgänglighet och säkerhet kan givetvis snabbhet framföras som en fördel med digitalisering. Den som har en digital brevlåda får inte bara deklarationen snabbare utan också alla andra utskick relaterade till inkomstdeklarationen.

Läs mer om Skatteverkets digitala brevlåda vid www.skatteverket.se/digitalbrevlada. Där finns också länkar till de tre godkända leverantörerna av digitala brevlådor; Kivra, Digimail (båda privata) och statliga Min myndighetspost.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons