Annons
Lön

LÖN ARBETSGIVARDEKLARATION: Nytt lagförslag om månatlig rapportering

Nu gör Skatteverket ett nytt försök och föreslår en lagändring när det gäller att lämna arbetsgivardeklarationer på individnivå. I början av februari skickades förslaget till regeringen. Syftet är att minska osund konkurrens och förenkla rapporteringen.

Annons

Nu gör Skatteverket ett nytt försök och föreslår en lagändring när det gäller att lämna arbetsgivardeklarationer på individnivå. I början av februari skickades förslaget till regeringen. Syftet är att minska osund konkurrens och förenkla rapporteringen.

Konsulten-nr-2-2016-13Magnus Wallin

Förra gången förslaget presenterades var det många som reagerade. Plötsligt skulle ett jobb som bara gjordes en gång om året göras varje månad och menade att detta verkligen inte skulle förenkla för företagen.

För att få svar på hur det här förslaget kommer att påverka företagare och alla som jobbar med lön har vi ställt ett antal frågor till Skatteverket. Den som svarat på frågorna är Magnus Wallin, Skatteverkets talesperson när det gäller förslaget om arbetsgivardeklaration på individnivå.

Varför ska rapportering ske varje månad?
– Syftet är att minska osund konkurrens och göra det enklare att göra rätt. Den enskilde arbetstagaren kan få insyn i vilka belopp som hens arbetsgivare rapporterar in varje månad. Arbetstagaren kan då till exempel kontrollera om arbetsgivaren har fullgjort sin skyldighet att redovisa avdragen skatt.

När kan detta träda i kraft?
– Ikraftträdande föreslås till 1 januari 2018.

Vad skiljer detta förslag mot det som presenterades för några år sedan?
– Största skillnaden är att i detta förslag föreslås individuppgifterna vara en del av arbetsgivardeklarationen. I det förra förslaget, Månadsuppgifter, föreslogs månadsuppgifter ersätta årliga kontrolluppgifter. Det föreslogs även att månadsuppgifterna skulle lämnas vid samma tidpunkt som arbetsgivardeklarationen. Därefter skulle en avstämning ske mellan arbetsgivardeklarationen och månadsuppgifterna. Dessutom föreslogs i det förra förslaget att samtliga ersättningar skulle redovisas, förutom enligt kontantprincipen, även periodiserade på intjänandemånad. Enligt det nya förslaget ska redovisning ske enligt kontantprincipen som idag.

Vad händer med den retroaktiva lönehanteringen?
– Redovisning ska ske för den redovisningsperiod då ersättningen betalas ut eller då förmånen är tillgänglig, det vill säga lön och ersättningar som är utbetalda i januari redovisas i arbetsgivardeklarationen för redovisningsperioden januari. Det är kontantprincipen som gäller, alltså ingen skillnad mot idag.

Kommer detta att leda till mer arbete och ökade kostnader för de som arbetar med lönerapportering?
– De arbetsgivare som ska lämna individuppgifter i arbetsgivardeklarationen enligt förslaget måste redan med dagens regler lämna en arbetsgivardeklaration med sammanlagda belopp. Skillnaden är att fler uppgifter nu ska lämnas månadsvis. För arbetsgivare med tillgång till lönesystem, som kan lämna uppgifterna elektroniskt, bedöms förslaget inte leda till någon nämnvärd ökning av kostnader. För övriga kan det bli en viss ökad tidsåtgång för att lämna arbetsgivardeklaration. Å andra sidan behöver någon årlig kontrolluppgift inte längre lämnas, och arbetsgivaren slipper eventuella kostnader till följd av kontrolluppgiftavstämning. Arbetsgivaren kan också få minskade kostnader för uppgiftslämnande till andra myndigheter genom att dessa myndigheter får tillgång till de individuppgifter som rapporteras in till Skatteverket.

Måste alla rapportera varje månad?
– De som betalar ut ersättning för arbete enligt definitionen i skatteförfarandelagen, till exempel löner, förmåner, sjukpenning och andra socialförsäkringsförmåner behöver redovisa varje månad.

Undantag görs för utbetalningar från pensionsförsäkringar. Sådana utbetalningar behöver liksom i dag bara redovisas som en klumpsumma. Ersättning till en viss arbetstagare behöver inte heller redovisas i arbetsgivardeklarationen (varken på individnivå eller som en del av ett sammanlagt belopp) om det under den aktuella månaden inte har betalats ut någon ersättning till arbetstagare som är underlag för skatteavdrag, arbetsgivaravgifter eller statlig ålderspensionsavgift.

Om detta gäller alla arbetstagare behöver alltså inte någon arbetsgivardeklaration ges in överhuvudtaget. Det kan bli aktuellt när det gäller till exempel mindre idrottsföreningar. Idrottsföreningar som med dagens regler inte behöver lämna in någon arbetsgivardeklaration kommer alltså inte behöva göra det med de föreslagna reglerna heller.

Om en arbetsgivardeklaration måste lämnas avseende vissa arbetstagare finns en frivillig möjlighet att lämna uppgifter i arbetsgivardeklarationen om sådana ersättningar till andra arbetstagare som annars skulle ha behövt redovisas i en kontrolluppgift.

Vilka kommer att kunna ta del av data?
– De insamlade uppgifterna kommer att vara skyddade av skattesekretess. Det innebär att uppgifterna som huvudregel inte kan lämnas ut ens till andra myndigheter. Det finns dock undantag där vissa uppgifter ska lämnas ut till vissa mottagare för vissa angivna ändamål. Dessa undantag är reglerade i lag eller förordning. För de aktuella uppgifterna föreslås att Försäkringskassan, Kronofogden, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Åklagarmyndigheten och arbetslöshetskassorna ska få ta del av uppgifterna.

Hur påverkar detta den anställde?
– Då Skatteverket löpande kommer att få in redovisning om vilka ersättningar och skatteavdrag som arbetsgivaren redovisat för arbetstagare kommer även arbetstagarna att kunna få ta del av dessa uppgifter. De kan då kontrollera att arbetsgivaren redovisar korrekta uppgifter för dem i arbetsgivardeklarationen.

Hur sker avstämningarna?
– När det gäller arbetsgivaravgifterna kommer avstämning att ske av summan av avgiftsunderlagen som redovisas per arbetstagare och redovisad arbetsgivaravgift för aktuell redovisningsperiod.

När det gäller skatteavdragen så kommer dels avstämning att ske av summan av skatteavdrag som redovisas per arbetstagare och redovisat skatteavdrag för aktuell redovisningsperiod. Dessutom så kommer en årlig avstämning att ske av de skatteavdrag som redovisas per arbetstagare i årlig kontrolluppgift och summan av redovisade skatteavdrag i arbetsgivardeklarationerna för samtliga redovisningsperioder för aktuellt kalenderår.

 


Konsulten-nr-2-2016-15Från vänster Malin Sköld Visma Spcs, Catrine Dahl Srf konsulterna, Erik Douglasson Hogia, Linda Danielsson Caspeco, Håkan Larsson Kontek, Zennie Sjölund Srf konsulterna och Lena Kragelund DataVara. På bilden saknas Helene Bergstedt Visma Enterprise

Srf Lönsam diskuterar remiss

Sedan 2013 har Srf konsulterna ett väletablerat samarbete med flera av svenska ledande lönesystemsleverantörer.

Srf Lönsam som gruppen heter, har tillsammans tagit fram Srf konsulternas Standard för lönearter som efter flera års arbete nu är färdigställd och finns tillgänglig på www.srfkonsult.se. Srf Lönsam har blivit ett givande forum för kontakter med SCB, Collectum, Fora och även Skatteverket. Nu senast diskuterades den nya remissen för arbetsgivardeklaration på individnivå och Konsulten passade på att höra hur Srf Lönsam ser på att den nya rapporteringen kan påbörjas den 1 januari 2018.

Kommer lönesystemen att vara redo?
Självklart kommer lönesystemen att vara anpassade för hantering.

Kommer detta att leda till mer arbete och ökade kostnader för de som arbetar med lönerapportering?
Nej, det kommer att leda till mindre arbete, även om det initialt är en omställning. Det är som med allt nytt som införs. Som förslaget ser ut så blir det snarare en tidsvinst. Mer direkta, korrekta uppgifter till flera myndigheter ger tidsbesparing utifrån moment som redan görs idag.

Vad är den största förändringen med månatlig rapportering?
Årliga kontrolluppgiften försvinner och det blir mer rutin i att detta sköts löpande
istället för under en intensiv januarimånad. Samtidigt blir det mindre detaljerade uppgifter kring till exempel förmåner och resor. Rapportering till färre antal instanser gör också att arbetsbördan minskar.


Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons