Annons
Lön

Lyckat nätverkande

Erfarenhetsutbyte, samhörighet och värme. Det är kännetecknande för det lönechefsnätverk som blomstrar på östgötaslätten. Genom motgång och framgång stöttar de varandra. Srf konsulterna hade förmånen att delta vid ett av tillfällena.
Text: Zennie Sjölund

Att ha en chefsroll är utmanande på flera sätt. Få lönechefer sitter i ledningsgruppen och hamnar istället i mellanchefsland, där det finns utmaningar. Harriet Junfalk fick som lönechef på Samhall tidigt upp ögonen för hur nyttigt det är att som lönechef ha möjlighet att träffa andra i samma roll. Harriet blev via Ledarna certifierad nätverksledare och drog igång olika nätverk redan 2010. Sedan 2012 har Harriet drivit detta nätverk för lönechefer i regionen kring Linköping.

I starten fanns även Lillemor Hejdegard från Linköpings kommun med, och båda två kan nu se tillbaka på en lyckosam satsning. Idag består gruppen av många lönechefer med olika bakgrund. Vid träffarna bollas frågor kring ledarskap, processer, omorganisationer och mycket mer. Vad som är viktigt, säger Harriet, är att det finns en agenda där det framgår tydligt vad syftet med träffen är. Det finns stor förståelse för att arbetssituationen inte alltid medger att man kan vara med varje gång, men även om det kan gå lite tid mellan gångerna så är samhörigheten god. Träffarna sprids mellan de olika arbetsplatserna, denna dag var det på Samhalls kontor som träffen gick av stapeln. På agendan fanns flera aktuella ämnen som föredrogs av Zennie Sjölund; auktorisation, AGI (Arbetsgivardeklaration med individuppgifter), GDPR (General Data Protection Regulation) som nästa år ersätter nuvarande Personuppgiftslagen, och kring framtida utmaningar i lönebranschen.

Något som är tydligt när diskussionen går runt är att frågorna kring kompetens, rekrytering och lönesättning är viktiga. I området kring Linköping så finns många stora lönecentrum och löneavdelningar, och rekrytering är en utmaning. Det finns en konkurrens för att få rätt personer till sina lönegrupper, utanför gruppen så rivaliserar man men av den konkurrensen märks inget när de träffas. För alla är de i samma sits och har förståelse för de behov som finns. I regionen finns det YH-skolor och att använda LIA-praktikanter är både vanligt och uppskattat, samtidigt som det ger möjlighet till att fylla på behoven av lönekompetens. Oftast leder LIA till anställning och studenterna blir extraarbetande under utbildningen. Och deltagarna i lönechefsnätverket fångar upp många av studenterna som de starka arbetsgivare de är. Utöver Harriet och Lillemor ingår lönechefer från såväl privata aktörer som myndigheter; Anne-Christine Tegnestedt från Migrationsverket, Eva Dolk från Polisen, Charlotte Nissen från Nobeli, Marie Halldén från Västervik, Maria Ane Nilsson från Region Östergötland, Maria Junfalk från Tekniska verken och Åsa Almsin från Motala kommun. Lönechefsnätverket har fokuserat på inhousehantering och det är ett av kriterierna för att komma med.

För ett bra socialt nätverkande gäller det att få till deltagare med samma inställning till vad som ska uppnås. Finns det en tydlighet från början kring vad som förväntas av deltagarna, både från sig själva och från andra, blir förutsättningarna goda för att lyckas. För att få ut det mesta i sådana här sammanhang så behövs det skapas ett klimat där man vill bidra genom generositet och tillit. Nätverk skapas utifrån formell kompetens och/eller funktionell kompetens, och med lönechefer som i den här gruppen så finns ofta samma utmaningar och möjligheter. Genom att ha skapat rätt förutsättningar blir det en bra plattform för kompetensöverföring och att hjälpas åt för att möta framtida behov. Att hantera nätverk och få ut potentialen är något som Harriet har lång erfarenhet av. Nu väljer Harriet att gå vidare för att ytterligare utveckla sig själv och Åsa kommer att ta över ledarskapet i lönechefsnätverket framöver. Så det blir en alldeles särskild träff eftersom det är sista gången med Harriet som ledare. En intensiv och givande träff avrundas med en afterwork, där bilden av ett sammansvetsat gäng ytterligare förstärks med mycket skratt och härliga diskussioner. Det är tydligt att de här lönecheferna också förstår att man måste ha roligt, både på och utanför jobbet. Och ska man starta upp ett nätverk för lönechefer, då är det värt att kontakta Harriet. Det känns att hon vet hur man ska göra för att lyckas.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons