Annons
Branschaktuellt Juridik Lön

Nytt år – nya lagar

När det nya året nu börjar så finns det ett antal nya och ändrade lagar som berör löneområdet. Lönekartläggning, bilförmåner och avdrag för representation, vad gäller nu från 1 januari?
Text: Zennie Sjölund

Lönekartläggning och aktiva åtgärder

För större företag med fler än 25 medarbetare har tidigare lönekartläggning var tredje år varit ett lagkrav. Från och med den 1 januari 2017 så skärps kraven till att omfatta alla företag och till något som ska genomföras årligen. Kravet på skriftlig dokumentation vid lönekartläggningen utökas till att omfatta arbetsgivare med minst 10 arbetstagare, tidigare gick även den gränsen vid 25 medarbetare. En lönekartläggning innebär en process som innehåller flera olika steg och arbetsgivaren ska även kunna påvisa att aktiva åtgärder pågår för att minska risken för diskriminering gällande arbetsförhållanden, bestämmelser och praxis om löner och andra anställningsvillkor, rekrytering och befordran, utbildning och övrig kompetensutveckling, men även kring möjligheter att förena förvärvsarbete med föräldraskap. Det ska även finnas riktlinjer och rutiner för verksamheten i syfte att förhindra trakasserier, och en plan för att hur jämn könsfördelning ska främjas. De åtgärder som vidtas, riktlinjer och rutiner ska följas upp och utvärderas.

Representationsavdrag och moms

Från och med 1 januari 2017 så har företag ingen avdragsrätt för representationsmåltider vid inkomstbeskattning. Däremot berörs inte representation i andra sammanhang än i samband med förtäring av ändringen, vilket innebär att avdragsrätten för till exempel biljetter till evenemang och representationsgåvor är oförändrad. För att förenkla hanteringen av moms så används hädanefter beloppsgränsen 300 kr för momsavdrag.

Läs mer i #1 av Företagsaktuellt

Nya skiktgränser för statlig inkomstskatt

Nytt år medför nya skattetabeller eftersom allmänna och särskilda skattetabeller fastställs av Skatteverket för varje kalenderår. Sverige har en progressiv skatteberäkning och skattesatsen ökar successivt för varje inkomstskikt som totalinkomsten är uppbyggd av. Inkomstskikten kallas skiktgränser och uppräkningen av skiktgränserna för statlig inkomstskatt 2017 begränsas till förändring av konsumentprisindex (KPI) + en procentenhet. Den övre skiktgränsen uppgår då till 638 500 kronor och den nedre skiktgränsen till 438 900 kronor för beskattningsåret 2017. De allmänna tabellerna används för skatteavdrag från löner för de flesta arbetstagare och från pensioner med undantag för engångsbelopp, sjukpenning, föräldrapenning och sjöinkomst då de särskilda tabellerna tillämpas.

Skattetabeller 2017 hittar du här

Höjd beloppsgräns vid avdrag för resor till arbetet

För resor mellan bostaden och arbets- respektive utbildningsplatsen höjs beloppet för kostnadsavdrag till 11 000 kronor från och med 1 januari. Samma belopp gäller för inställelseresor, det vill säga avdrag för de resor  en person gör när de börjar eller slutar en tjänst när resan görs mellan två platser inom EES eller Schweiz. Beloppsgränsen har tidigare varit 10 000 kr per år.

Läs mer om möjlighet till avdrag här

Obs! Skatteverkets vägledning är inte uppdaterad för 2017 gällande beloppsgräns

Växa-stöd

Växa-stöd innebär sänkt arbetsgivaravgift för enmansföretag som anställer en person. Under 12 kalendermånader betalas endast ålderspensionsavgift 10,21% på den anställdes ersättning. Gränsen för ersättningen ligger på 25000 kr. Med enmansföretag menas enskilda näringsidkare som inte har haft någon anställd efter den 31 december 2015. Även företag som bedriver verksamhet utomlands kan få subvention förutsatt att  inte motsvarande lön som skulle ha legat till grund för arbetsgivaravgift i Sverige har betalats ut. Det finns även ett undantag om det har funnits anställda i företaget, om ersättningen har legat under 5 000 kr under perioden sedan 1 januari 2016 kan stöd utbetalas för nya anställningar.

Stödet gäller företag som har anställt den första medarbetaren efter den 31 mars 2016, den nedsättningsberättigade anställningen ska omfatta minst tre månader och en arbetstid på minst 20 timmar per vecka. Nedsättningen gäller till den del ersättningen till den nyanställde inte överstiger 25 000 kronor per månad och under högst tolv månader.

Läs mer här

Nedsatt förmånsvärde för vissa miljöanpassade bilar

Den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärdet för vissa miljöanpassade bilar förlängs från 2019 till och med 2020. De bilar som omfattas är bilar som är utrustad med teknik för drift helt eller delvis med elektricitet eller med andra mer miljöanpassade drivmedel än bensin och dieselolja. När bilens nybilspris är högre än nybilspriset för närmast jämförbara bil utan sådan teknik, så justeras förmånsvärdet till en nivå som motsvarar av upp till 60 procent av förmånsvärdet för den jämförbara bilen. Den maximala nedsättningen sänks emellertid från 16 000 till 10 000 kronor.

Skatteverket om miljöbilar

Starkare skydd för visselblåsare

Från den 1 januari gäller en ny arbetsrättslig lag om stärkt skydd för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden i arbetsgivarens verksamhet. Den nya lagen innefattar att arbetsgivare ska ha rutiner för hur arbetstagare ska kunna larma vid allvarliga missförhållanden eller vidta andra åtgärder som underlättar sådana larm. Det gäller även arbetstagare som utför arbete som inhyrd, om larmet avser förhållanden i inhyrarens verksamhet. Den nya lagen ökar även skydd för identiteten på de arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden.

Lag (2016:749) om särskilt skydd mot repressalier för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden

Utökat RUT

RUT-avdraget utvidgas med så kallat REP-avdrag. REP-avdrag omfattar reparation och underhåll av vitvaror som utförs i bostaden såsom till exempel tvättmaskin, kyl, frys och spis. Avdraget gäller oavsett om anläggningarna är inbyggda eller fristående. Skattereduktionen är en del i RUT-avdraget med den subventionsgrad och de förutsättningar i övrigt som gäller för RUT-avdrag. Det innebär att avdraget för reparbete får vara max 50 procent av arbetskostnaden. Rot-och rutavdraget inklusive REP-avdrag) är tillsammans på max 50 000 kr per person och år.

Vad gäller för REP-avdrag?

Ytterligare lagar

Regeringen har sammanställt en förteckning över viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2016/2017. Utöver det som ovan har beskrivits så finns den här

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons