Annons

Dags för fler nya pengar

Idag är det dags för steg två i utbytet av gamla pengar mot nya. De sedlar som står på tur är 100- och 500-kronorssedlarna. Även mynten, utom 10-kronan byts ut. Och vi får se en ny kompis i portmonnän – två-kronan.
Text: Tina Sjöström

Förra året började Riksbanken ge ut de första nya sedlarna i valörerna 20, 50, 200 och 1 000 kronor. Nu är det dags för nästa steg då 100- och 500-kronorssedlarna ska bytas ut. Från och med oktober i år börjar de dyka upp på marknaden och under en övergångsperiod kommer båda nya och gamla sedlar att kunna användas. De gamla 100- och 500-kronorssedlarna blir ogiltiga den 30 juni 2017.

Motivet på den nya hundralappen är skådespelerskan Greta Garbo och operasångerskan Birgit Nilsson pryder 500-kronorssedeln. Många tycker att sedelbytet är onödigt eftersom allt fler övergår till andra betalningsmetoder än kontanter. Att riksbanken ändå tycker att vi behöver nya pengar beror på att de måste moderniseras för att upprätthålla ett effektivt skydd mot förfalskningar. De gamla pengarna var helt enkelt för lätta att kopiera.

Det är inte bara nya sedlar som är aktuella nu i oktober, nya mynt blir det också. 1- och 2-kronan är tillverkade av kopparpläterat stål vilket gör att de är kopparfärgade. Den nya 5-kronan blir, precis som 10-kronan, guldfärgad. Den gamla 10-kronan byts dock inte ut utan förblir oförändrad.

Många har små gömmor hemma där mynten samlas. Man tömmer sina fickor i diverse burkar och lådor, spargrisar står glada och tjocka i väntan på tömning. Har du stora mängder mynt kan det vara svårt att veta vad du ska göra med dem. Titta på myntkartan.se, där ser du närmaste insättningsställe.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons