Färre medarbetare per chef minskar sjuktalen

Enligt en studie som fackförbundet Vision nyligen gjort påverkas en verksamhet negativt om personalgruppen är för stor. Det är bland annat tydligt inom vård, omsorg och socialt arbete där chefer har betydligt fler underställda medarbetare än chefer i övriga branscher.
Text: Tina Sjöström

I rapporten slås fast att chefer inom välfärdssektorn, företrädesvis kvinnodominerad social verksamhet, är de chefer som har ansvar för flest medarbetare. I genomsnitt handlar det om 30 medarbetare per chef vilket är mer än dubbelt så många som i andra branscher.

– Nu har vi svart på vitt att förutsättningarna att vara en bra ledare är betydligt sämre i kvinnodominerade branscher. Antalet direkt underställda per chef är en av de faktorer som har störst påverkan på både chefers och medarbetares arbetssituation, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Ett för stort antal underställda medför att de administrativa, strategiska och personalorienterade arbetsuppgifterna ökar. Det leder i sin tur till minskad kontroll och arbetstillfredsställelse och därmed högre personalomsättning och fler problem i arbetsgruppen. En ond cirkel med andra ord.

– Den här rapporten visar att många verksamheter inom välfärden är organiserade på ett sätt som både ökar risken för ohälsa och försämrar kvaliteten. Slutsatsen är att såväl arbetsgivare som medarbetare och chefer skulle tjäna på att minska antalet medarbetare per chef, menar Veronica Magnusson.

– Ledarskapet är en nyckel till att vända trenden och minska sjuktalen inom välfärdsyrken. Och för att vara en bra chef måste man ha förutsättningar att leda. Det handlar om att ha ett rimligt antal medarbetare och att ha tillgång till ett utvecklat chefsstöd, säger Veronica Magnusson.

Antal medarbetare per chef i fem av de 15 kartlagda yrkena enligt Visions rapport:
Vård, omsorg och sociala tjänster – 30
Utbildning – 27
Byggverksamhet – 14
Fastighetsverksamhet – 10
Information och kommunikation – 7

Källa: Vision

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons