Annons

Gigekonomi och blippbetalningar

I slutet av varje år släpps den så kallade ”Nyordslistan” – en sammanställning av de ord som uppkommit under året. Bland orden i 2016-års nyordslista finns ett flertal med koppling till ekonomi.
Text: Tina Sjöström
Annons

Några av dem kanske du redan använt dig av eftersom de känns rätt självklara medan andra är mer eller mindre krystade. Det handlar om årets alla nya ord. Vad sägs om blippbetalning? En ny funktion på ditt betalkort som gör att du inte behöver slå din pinkod i affären om summan av det du handlar är under 200 kr. Det räcker att kortet är i närheten av kortläsaren. Ett litet blipp och betalningen är genomförd.

Cirkulär ekonomi är också något som blir vanligare. Det handlar om ett kretsloppsbaserat sätt att driva företag där syftet är att skapa så lite avfall som möjligt. Till exempel kan företag återvinna tidigare sålda produkter för att använda delarna på nytt. Ytterligare ett nytt sätt att driva företag är att ansluta sig till ett så kallat egenanställningsföretag – ett företag som sluter avtal med frilansare som går ut på att frilansarna fungerar mer som anställda än som egenföretagare. Eller också är man en företagare med gigekonomi, en ekonomi som bygger på tillfälliga uppdrag eller anställningar

Ett ord som tillkommit efter succén med taxitjänsten Über är uberisering. Så kallas numera samhällsutvecklingen som innebär att alltmer av ekonomin hanteras med hjälp av digitala tjänster som gör det möjligt för privatpersoner att byta tjänster med varandra.

Är du nyfiken på alla nya ord 2016 kan du läsa hela listan här >>

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons