Annons

Nu skärps lagen mot fakturabedrägerier

Andelen bluffakturor som skickas till såväl företagare som privatpersoner har ökat rejält och problemet har eskalerat. Uppskattningsvis har upp till en miljard kronor betalats bara under de senaste åren. Förra veckan fattade regeringen beslut om att skärpa lagen.
Text: Tina Sjöström

Breven som dimper ner i brevlådan med uppmaning att ”bara” komplettera uppgifter om företaget blir fler och fler. Avsändaren har ofta ett förtroendeingivande namn som Bolagsupplysningen, Nummerupplysningen eller liknande. Att skicka in kompletteringen verkar harmlöst men i det finstilta framgår att man då tecknar sig för ett abonnemang, som löper under flera år, och som ofta kostar många tusenlappar. Det här är förstås bara rena bluffen.

– Vi vet att många drabbas av bluffakturor, och det kostar både tid och oro att komma åt den här systematiska kriminaliteten, säger närings- och innovationsministern Mikael Damberg (S) till SvD Näringsliv.

För att komma till rätta med det här har regeringen nu tagit ett krafttag mot bluffakturorna. På regeringssammanträde förra veckan tog man beslut om att skärpa straffet för fakturabedrägerier och ge det en ny brottsrubricering: grovt fordringsbedrägeri. Maxstraffet höjs från två till sex års fängelse. Dessutom ger man polisen möjlighet att komma åt bluffarna utan att det först måste bevisas att någon har lidit ekonomisk skada, något som är fallet i dag. Enligt Mikael Damberg har det gjort att utredningarna blivit omständliga och det juridiska regelverket snårigt.

– Nu blir det rena uppsåtet att skicka ut bluffakturor ett brott i sig, och det är en mer effektiv lagstiftning som polisen har efterlyst, säger Mikael Damberg. Planen är att få till lagändringen vid halvårsskiftet.

Källa: SvD Näringsliv

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons