Annons

Pensionsexperternas sju bästa tips

Intresset för hur man får ett gott och ekonomiskt tryggt liv efter pensionen är stort. Det här med tjänstepension är dock något som många tycker är krångligt. Därför behövs konkreta och enkla tips för hur man som pensionär får mer pengar att röra sig med.
Text: Tina Sjöström

Tisdagen den 27 september är det tjänstepensionens dag som i år arrangeras för sjätte gången. Ett antal aktörer som arbetar med pensionsfrågor har gått samman för att uppmärksamma vikten av att ha en tjänstepension och inspirera arbetsgivare att informera sina anställd. Dessutom har några pensionsexperter tagit fram en topplista med sina bästa råd för att maximera tjänstepensionen.

  1. Jobba på en schysst arbetsplats. I takt med att den allmänna pensionen minskar blir tjänstepensionen en viktigare del av den totala pensionen. En schysst arbetsgivare tänker på din framtid och betalar in tjänstepension. Du som har en månadslön på 25 000 kronor behöver spara minst 1 000 kronor i månaden för att kompensera om du saknar tjänstepension. Tjänar du 45 000 kronor behöver du spara minst 4 000.
  1. Låt ingen annan mumsa på din pension. Se till att du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Ställ frågan: Jaha, och hur mycket betalar jag i avgifter då? Några tiondels procent i avgift kan handla om hundratusentalskronor när det är dags att gå i pension. På pensionsmyndigheten.se kan du räkna på hur avgifterna påverkar din pension.
  1. Se över din framtida miljon. Gå in på minpension.se någon gång per år för att få en samlad bild över hur stor pensionen kan bli. För många handlar det om minst en miljon när det väl är dags att gå i pension, så en liten omtanke då och då är en liten investering.
  1. Dela på deltiden. Svårt att få ihop livet med jobb, barn och allt annat? Att jobba deltid under många år påverkar din pension, så om du har en partner är det toppen om ni kan dela på deltiden. Om det inte går kan ni, om ni är gifta, föra över premiepension till den med lägre inkomst på pensionsmyndigheten.se.
  1. Tänk på döden. En filosofisk tanke? Konkret handlar det om att se över vilken ersättning din familj får om du går bort. Tjänstepensionen är inte bara bra för dig, den kan även hjälpa dina nära. Kanske vill du välja till ett skydd som ger extra trygghet när barnen är små. När de har blivit vuxna och klarar sig på egen hand kan du välja bort skydd och öka din egen tjänstepension.
  1. Jobba på! Att jobba lite mer och lite längre ger mer till din framtida pension. Om du har möjligheten att styra över din pensionsålder, eller precis ska ut i arbetslivet, kan du tänka att jobb i dag leder till en bättre pension sen.
  1. Lita på dig själv! Du känner dig själv bäst. Gör dina val utifrån hur mycket risk du är beredd att ta, hur din familjesituation ser ut och hur långt det är kvar till pensionen. Du väljer om du vill spara med hög risk, som ger chansen till större avkastning men kan leda till att sparkapitalet krymper, eller ett tryggare alternativ.

Källa: Collectum

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons