Annons

Sänkt aktiekapital och fler undantas revisionsplikt

Igår tog Riksdagen beslut om att bifalla två förslag som får konsekvenser för företagandet i Sverige. Det gäller sänkt aktiekapital för privata bolag från 50 000 kr till 25 000 kr och att fler företag ska undantas revisionsplikt.
Text: Tina Sjöström
Annons

Sedan första april 2010 gäller att aktiekapitalet i privata aktiebolag ska uppgå till minst 50 000 kr. Inom EU bereds just nu Europaparlamentets och rådets förslag till direktiv om privata enmansbolag med begränsat ansvar (s.k. SUP-bolag). Bolagsformen föreslås följa samma regler i hela EU. Civilutskottet välkomnar eventuell lagstiftning från EU som kan underlätta för den som vill starta företag. Reformer för att underlätta för fler att starta företag och förverkliga sina idéer bör dock genomföras även på nationell nivå. För att uppnå detta anser utskottet att det är rimligt att som ett första steg sänka kravet på aktiekapital i privata aktiebolag till 25 000 kr.

Små företag har sedan 2010 möjlighet att välja bort revision om man uppfyller vissa krav. I dagsläget gäller att man ska ha en omsättning på mindre än 3 miljoner, en balansomslutning på mindre än 1,5 miljon och högst tre anställda. Om man däremot uppfyller två eller fler av dessa tre kriterier ska bolaget ha minst en auktoriserad eller godkänd revisor. Lagstiftningen har nu varit i kraft i över sex år och enligt Skatteverket har reformen inte inneburit något betydande skattefusk. Mot denna bakgrund anser utskottet att det finns anledning att överväga om fler företag kan undantas från revisionsplikten.

Utrymmet för att på nationell nivå undanta ytterligare bolag från revisionskravet styrs i grunden av EU-rätten (rådets direktiv 78/660/EEG). De reglerna innebär att företag som uppfyller fler än ett av följande tre kriterier måste vara revisionspliktiga enligt nationell rätt: fler än 50 anställda i genomsnitt, mer än 41,5 miljoner kronor i balansomslutning och mer än 83 miljoner kronor i nettoomsättning.

Riksdagen har alltså bifallit båda dessa motioner, nu väntar vi med spänning på vad det kan leda till.

Källa: riksdagen.se

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons