Annons

Skatteverkets insatser mot fusk och fel under 2017

Under året kommer Skatteverket att rikta sina kontrollinsatser för att bland annat följa upp de nya reglerna för personalliggare i byggbranschen. När det gäller rot- och rutområdet fokuserar man särskilt på takarbeten, flyttjänster och bostadsförsäljningar.
Text: Tina Sjöström

Varje år koncentrerar Skatteverket sina kontroller mot några utvalda områden. Detta gör man för att förebygga fel och komma tillrätta med eventuella riskområden där skattefusket kan tänkas gro.

– De allra flesta vill göra rätt med skatten och gör också rätt. Samtidigt ser vi att de som avsiktligt fuskar tar till nya metoder. Vi agerar hela tiden framåtsyftande för att minska risken för fel och fusk och för att seriösa företag inte ska drabbas av illojal konkurrens, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Personalliggare i byggbranschen

Föregående år infördes personalliggare även i byggbranschen för att stävja svartarbete och det kommer att följas upp särskilt i år. Regelverket kommer att tillämpas fullt ut i år efter en ”mjukstart” vid införandet. Trots att viljan att göra rätt är stor inom byggbranschen har Skatteverket kunnat notera många fel och brister.

Rot- och rutavdrag

Under 2017 fortsätter kontrollerna inom rot- och rutområdet, med särskilt fokus på takarbeten och flyttjänster. Hittills har ett tusental företagare som utför flyttjänster ansökt om rutavdrag. Man kommer även att utföra kontroller av bostadsförsäljningar där ägaren har begärt rotavdrag utan att ha bott i bostaden.

Digital ekonomi och delningsekonomi

Den digitala ekonomin är ett område som växer, och leder till ökad e-handel och framväxt av nya affärsmodeller. Skatteverket granskade förra året olika företeelser inom den så kallade delningsekonomin och det fortsätter även i år. Förra årets kontroller av uthyrning av bostad visade att det finns en stor okunskap om att vinsten av uthyrningen ska beskattas när man når en större omsättning. Även webbutiker, företeelser på mer dolda delar av internet samt virtuella valutor kommer att granskas särskilt i år.

Grov ekonomisk brottslighet

Arbetet mot grov ekonomisk brottslighet handlar till största delen om att motverka organiserat svartarbete, fakturabedrägerier och falska kontrolluppgifter. Bygg, transport och städbranscherna är särskilt drabbade och det internationella inslaget i dessa branscher ökar. Skatteverket samarbetar även med andra myndigheter i särskilt utsatta områden och för att motverka bland annat felaktigt utnyttjande av våra välfärdssystem.

Källa: Skatteverket

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons