Annons

Svenska hushåll framtidspessimister

Trots att det just nu råder högkonjunktur i svensk ekonomi är de svenska hushållen klart pessimistiska. Det gäller både för den egna ekonomin som för ekonomin i stort.
Text: Tina Sjöström

Sysselsättningsgraden i Sverige stiger och allt fler branscher klagar på brist på relevant arbetskraft. Det är i vanliga fall en signal om högkonjunktur som brukar föra med sig en positiv syn på framtiden. Men istället målar nu hushållen upp en mörk bild, vilket framgår av Konjunkturinstitutet KI:s månadsbarometer.

Trots en stabil börs, betydande inkomstökningar och rekordlåga boräntor har de svenska hushållen en klart pessimistiska framtidssyn. Ändå fortsätter detaljhandeln att öka och nybilsförsäljningen väntas slå rekord för andra året i rad, något som är lite motsägelsefullt. Vad den pessimistiska inställningen beror på vet ingen med säkerhet. Bidragande orsaker kan vara de usla skolresultaten eller att det varit oroligt i Europa under en längre tid. I Sverige är det dessutom ett enormt gap det gäller arbetslöshet mellan högutbildade inrikes födda (3%) och lågutbildade utomeuropeiskt födda (33%), något som fördubblats på tio år enligt siffror från SEB.

Vi får bara hoppas att historien inte upprepar sig. Redan i början av 2008, ungefär ett halvår före den stora Lehman-kraschen med finanskris som följd, sjönk framtidstron dramatiskt bland hushållen.

Källa: di.se

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons