Annons

Uppretade välfärdsföretagare reagerar

Regeringskansliet får in en strid ström av remissvar från uppretade välfärdsföretagare. Om två veckor är det deadline för att lämna synpunkter på Ilmar Reepalus välfärdsutredning.
Text: Tina Sjöström

Många företagare i den så kallade välfärdsbranschen har reagerat på den utredning om vinster i välfärden som Ilmar Reepalu gjort. Regeringskansliet har fått in et 70-tal remisser, uppger Finansdepartementet till SvD.

– I vanliga fall brukar vi få in någon enstaka spontanremiss på en utredning. Nu kommer det ett tiotal om dagen. Jag har då i alla fall inte varit med om något liknande, säger Sara Westerlund vi avdelningen för offentlig förvaltning.

Av de som hittills lämnat synpunkter på utredningen är i princip alla starkt kritiska mot förslaget om att begränsa vinsterna i välfärden till statslåneräntan plus sju procent av bolagets operativa kapital.

Nu har det uppmärksammats att även den ideella välfärdssektorn kommer att drabbas hårt av det föreslagna vinsttaket. Trots att dessa idéburna aktörer inom skola, vård och omsorg inte plockar ut en krona i vinst skulle många ändå tvingas till kraftigt sänkta marginaler.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons