Annons
Branschaktuellt

Vårpropositionen presenterad

Regeringen har tillsammans med Vänsterpartiet lagt fram förslag till riktlinjer för den ekonomiska politiken inför budgetpropositionen för 2018. Flera förändringsförslag ligger kring fördelningen av ändamål och verksamheter på utgiftsområdet.
Text: Zennie Sjölund

Fokusområden i denna budget är samhällsskydd, skola och hälsovård. Det sker genom förstärkning av polismyndigheten, totalförsvaret och klimatklivet, mer riktade medel till områden inom sjukvården och insatser för att stärka ungdomars hälsa och konkurrenskraft i framtiden.

Inkomstskatt och 3:12-reglerna

Finansdepartementet har flera pågående arbeten med åtgärder som kan medföra förändringar inom skatteområdet. De skatteförslagen kommer att remitteras inför höstens budgetproposition för 2018, flera är redan nu ute på remiss. Det är därmed inte åtgärder som är beslutade utan det ligger som förslag. Enligt förslagen är en skattesänkning att vänta för de personer som är över 65 år, vilket i sådana fall berör ca 1,4 miljoner personer med upp till 2 500 kronor per år. Däremot föreslås en höjning av att den särskilda inkomstskatten för utlandsboende från 20 till 25 procent. De hett debatterade och ifrågasatta förändringarna kring 3:12-reglerna, det vill säga skattereglerna för fåmansföretag, omnämns i vårpropositionen. Regeringen planerar att genomföra förändringar men medger även att det är viktigt med goda skattemässiga villkor som incitament för företagande och entreprenörskap. Hur förändringarna kommer att påverka 3:12-reglerna framgår som att utformningen ska balanseras så att villkoren är tillräckligt gynnsamma. Samtidigt ska det eftersträvas att arbetsinkomster förhindras att omvandlas till lägre beskattade kapitalinkomster. Det nya förslaget för 3:12 är nu ute på remiss.

Miljöskatter

Finansdepartementet har tidigare remitterat ett förslag om ett miljö- och energiskattepaket. I det ingår utvidgad skattenedsättning för förbrukning av el i datorhallar, sänkt energiskatt på el för leveranser av värme och kyla till datorhallar samt på hjälpförbrukning av el vid leverans till bland annat datorhallar, höjd skatt på koldioxidutsläpp för kraftvärmeanläggningar och fjärrvärmeanläggningar samt förslag på att försäkranssystemet för energiskatt på el slopas samtidigt som möjligheten att godkännas som frivilligt skattskyldig utvidgas till för­bruk­ningsändamål som har omfattats av försäkranssystemet.

Det finns ytterligare förslag under bearbetning inom Regeringskansliet. Det föreslås en årlig omräkning av skattesatserna för naturgrus, avfall, kemikalier i viss elektronik och flygresor grundad på faktiska förändringar i konsumentprisindex för kalenderåret 2019 och efterföljande kalenderår. När det gäller flygskatt så föreslog den tidigare utredningen att det ska införas en skatt på kommersiella flygresor. Det skulle enligt förslaget innebära att det för flygföretag som utför flygning i flygplan som är godkänt för fler än tio passagerare tillkommer en flygskatt för passagerare som reser från en flygplats i Sverige, med vissa undantag.

Även fordon finns med i de förslag som är remitterade och då gäller det ändrad beräkning av bilförmån. Det föreslås införas ett nytt så kallat bonus–malus-system där miljöanpassade fordon med relativt låga utsläpp av koldioxid premieras vid inköpstillfället genom en bonus medan fordon med relativt höga utsläpp av koldioxid belastas med högre skatt (malus). Fordonsskatten föreslås brytas ut ur prisbasbeloppsdelen vid schablonberäkningen av bilförmånsvärdet och istället tillkomma som en ytterligare post vid beräkningen av bilförmånsvärdet. Det blir även en förändring i nedsättning av förmånsvärdet för vissa miljöbilar. Förmån av betald trängselskatt, väg-, bro- och färjeavgift ska inte ingå i det schablonmässigt beräknade förmånsvärdet, utan istället beräknas till marknadsvärdet.

Arbetsgivaravgifter

Regeringen vill även utöka ”växa-stödet” till att omfatta även aktie- och handelsbolag. Samma förutsättningar ska gälla som redan nu för enskild näringsidkare. ”Växa-stödet” har sedan 1 januari 2017 gett sänkt arbetsgivaravgift för enskilda näringsidkare som anställer en första person. Det innebär att även ett aktie-eller handelsbolag som anställer en första person endast skulle behöva betala ålderspensionsavgift enligt socialavgiftslagen (2000:980) på den ersättning som betalas till den anställde. Under 12 kalendermånader betalas endast ålderspensionsavgift 10,21%. Gränsen för ersättningen ligger på 25000 kr. Stödet blir temporärt och gäller fram till den 31 december 2021.

Punktskatt

För handeln kring alkohol- och tobaksvaror, energiprodukter och elektricitet finns harmoniserade regler om punktskatt. Följs inte dessa regler kan enligt svensk rätt ett transporttillägg, en administrativ avgift, påföras i vissa fall. Det ligger ett förslag om att nivån för transporttillägg höjs från 20 procent till 40 procent för punktskatter enligt gällande regelverk. I samma förslag föreslås även en ändring avseende deklarationstidpunkt för mervärdesskatt i vissa fall. Den som är befriad från mervärdesskatt för att omsättningen inte överstiger 30 000 kronor kan välja att ändå bli skattskyldig och ta ut mervärdesskatt efter beslut från Skatteverket. En annan föreslagen förändring inom mervärdesskatteområdet är att skattesatsen på förevisning av naturområden sänks från 25 procent till 6 procent.

Personaloptioner

Ett annat område som har diskuterats mycket är personaloptioner. Regeringen föreslår att förmån av personaloption inte ska tas upp till beskattning om vissa villkor avseende företaget som ingår options­avtalet, personaloptionen och optionsinnehavaren är uppfyllda. Det blir i sådana fall inga arbetsgivaravgifter för arbetsgivaren utan istället sker beskattning först när den skattskyldige avyttrar den andel som har förvärvats genom utnyttjande av personaloptionen.

Vilka av följande förslag som kommer att beslutas är inte klart, men många av förslagen föreslås träda i kraft per den 1 januari 2018. Srf konsulterna avger remissvar i vissa av ärendena och dessa, samt andra inskickade remissvar, kan du läsa här.

 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons