Annons

Vill se krafttag mot stress och ohälsa

I år fyller arbetsmiljölagen 40 år. Trots att den finns är situationen på många arbetsplatser allvarlig när det kommer till stress och ohälsa. Därför kräver flera fackförbund att regeringen nu tar ett krafttag mot problemet.
Text: Tina Sjöström

Företrädare för ett flertal fackförbund* anser att situationen på många arbetsplatser är så allvarlig att det krävs handling omedelbart. I en artikel på DN Debatt framhöll de att det inte längre går att acceptera ett arbetsliv som skapar sjukdom och långvariga hälsoproblem. För att ta reda på orsakerna till den växande ohälsan har dessa fackförbund tillsammans med Tankesmedjan Arena genomfört ett flertal kunskapsbyggande seminarier. Detta har utmynnat i tre åtgärder för att komma till rätta med det stora och allt jämnt växande antalet stressdiagnoser.

  1. Fler inspektioner och ökad kunskapsspridning. Arbetsmiljöverket behöver anställa drygt 200 inspektörer för att nå de rekommendationer från Internationella arbetsorganisationen (ILO). Och då räcker inte på långa vägar de 25 nya miljoner som finns i regeringens budget.
  2. Ett tydligt genusperspektiv måste in i lagar, föreskrifter och inspektioner. Arbetsmiljölagen är manligt kodad. Den anställde som finns som en undertext i lagen är en man. Den pågående utredningen om arbetsmiljölagen och utvecklingen i dagens arbetsliv bör också undersöka hur genusperspektivet ska kunna föras in i lag och föreskrifter. Ge också genusperspektivet en större tyngd i inspektionerna. Arbetsmiljöverket har på försök genomfört särskilda inspektioner med fokus på att fånga skillnader i mäns och kvinnors villkor i delar av kommunsektorn.
  3. Ge företagshälsovården en tydligare roll i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket måste granska om alla arbetsgivare uppfyller arbetsmiljölagens krav på tillgång till en oberoende expertresurs som arbetar förebyggande och är ett stöd i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Expertresurser behövs inte minst med tanke på den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö som har siktet inställt på att minska den psykiska ohälsan.

* Fackförbunden är Unionen, Akademikerförbundet SSR, Byggnads, Fackförbundet ST, IF Metall, Kommunal och Vision.

Källa: kollega.se

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons