Annons

Yrken med störst chans till jobb

Arbetsförmedlingen har släppt sin rapport ”Var finns jobben” som visar framtidsutsikterna under 2016-2017 för de yrkesområden med störst chans till jobb.
Text: Tina Sjöström

Häromdagen presenterade Arbetsförmedlingen sin senaste rapport om framtidsutsikterna för omkring 200 olika yrken. Den visar en stark tillväxt av nya jobb inom flera yrkesområden, framför allt inom tjänstesektorn. Lärare, vårdpersonal, ingenjörer, byggnadsarbetare och IT-specialister har bäst utsikter på arbetsmarknaden.

– Vi ser en fortsatt bred jobbtillväxt, som innebär många jobböppningar för dem som vill in på arbetsmarknaden. Samtidigt stiger bristen på vårdpersonal och lärare till nya rekordnivåer, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Det är störst brist på arbetskraft inom yrken som kräver högskoleutbildning. De högskoleyrken med bäst möjlighet till jobb domineras av yrken inom vård och skola. Sjuksköterskor, läkare och socialsekreterare är det redan nu stor brist på vilket gör att vårdbiträden och barnskötare får större chanser till jobb när arbetsgivarna tvingas bredda sina rekryteringar.

Det är också goda jobbmöjligheter inom flera yrken som har koppling till gymnasieskolans yrkesförberedande program, som kockar och undersköterskor. Arbetsförmedlingens rapport pekar även på hur viktigt det är med en fullföljd gymnasieutbildning.

– Vi ser en fortsatt hård konkurrens om jobben inom många av de yrken som inte kräver någon utbildning. Fullständiga gymnasiebetyg är helt enkelt en förutsättning för att ha goda möjligheter till jobb, säger Håkan Gustavsson.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons