Annons
Företagande

10 tips om semester

Semester är skönt att ha men många gånger svårt att administrera. Här kommer några tips inför sommarsemestern på sådant som kan vara aktuellt att hantera. Tänk även på att i vissa fall kan företag som är bundna av kollektivavtal ha särskilda regler för semesterplaneringen.
Text: Thomas Englund

1 Arbetsgivaren har sista ordet när det gäller semesterplaneringen

En arbetstagare har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni-augusti, detta kallas huvudsemesterperioden. Det är dock till syvende och sist arbetsgivaren som bestämmer om huvudsemesterns förläggning. Arbetsgivaren är dock skyldig att förhandla med de fackliga organisationerna om huvudsemesterns förläggning. Om man inte blir överens om semesterns förläggning måste arbetsgivaren meddela när den ska tas ut senast två månader i förväg.

2 Nyanställda kan inte tvingas  ta ut obetald semester

Det är bara intjänade betalda semesterdagar som måste tas ut i ledighet. Arbetsgivaren kan alltså inte tvinga en nyanställd att ta ut obetald semester. Skulle företaget ha semesterstängt får man i sådana fall bevilja ledigt utan löneavdrag. Vanligt är att arbetsgivaren i sådana fall istället erbjuder så kallad förskottssemester.

3 Semesterlön och semestertillägg ska betalas ut i samband med semesterledigheten

Arbetsgivaren får alltså inte betala ut intjänad semesterlön löpande under året. Det skulle innebära att den anställde skulle stå utan ersättning under semesterledigheten. I fråga om semestertillägg som gäller vid sammalöne­regeln kan de betalas ut för samtliga semesterdagar vid ett tillfälle, dock i samband med semesterledigheten, till exempel juni månad.

4 Man kan avtala bort rätten till ledighet för sommarvikarier

Om anställningen är avtalad att pågå högst tre månader får arbetsgivaren och den anställde avtala om att någon semesterledighet inte ska tas ut. Det kan tyckas ligga i ”sakens natur” att om man är anställd som sommarvikarie så ska man arbeta hela den avtalade tiden. Även om ingen semesterledighet tas ut har den anställde alltid rätt att få semesterersättning på den utbetalda lönen.

5 Istället för obetald ledighet för nyanställda kan arbetsgivaren erbjuda förskottssemester

En nyanställd har normalt inte någon intjänad betald semester att ta ut den första sommaren. Istället för obetald semester kan ledighet utan löneavdrag (förskottssemester) erbjudas. Det är dock en skuld till arbetsgivaren som dras mot semesterersättning om den anställde slutar på egen begäran inom fem år. Arbetsgivaren har däremot inte rätt att dra skulden vid uppsägning på grund av arbetsbrist.

6 En anställd som har blivit uppsagd har rätt att ta tillbaka beviljad semesterledighet

Om en anställd har blivit uppsagd har hen rätt att ta tillbaka sådan semesterledighet som tidigare är beviljad och som kommer att sammanfalla med uppsägningstiden. Semesterdagarna ska då istället betalas ut som semesterersättning. Arbetsgivaren har inte heller rätt att lägga ut semesterledighet under uppsägningstiden.

7 Anställda har rätt att bryta sin semesterledighet om de blir sjuka

Det gäller dock bara om det är fråga om sjukfrånvaro eller annan frånvaro som är semesterlönegrundande och om frånvarons omfattning är en hel dag. Arbetsgivaren kan kräva att den anställde meddelar detta direkt när det inträffar.

8 Minst 20 semesterdagar måste tas ut i ledighet under året

En anställd är skyldig att ta ut minst 20 dagars semester under semesteråret, dock under förutsättning att så många dagar är intjänade. Man kan alltså inte avstå från semesterledighet för att istället få ut enbart kontant semesterersättning. Överskjutande dagar får sparas för uttag inom fem år efter det att de sparades.

9 Anställda som är frånvarande på grund av till exempel sjukdom eller föräldraledighet kan inte kräva att få ut kontant ersättning för intjänade semesterdagar

Det är inte möjligt att samtidigt som man till exempel är helt sjukskriven få utbetalt semesterdagar som enbart kontant ersättning. Det är först vid semesterårets slut som semesterdagar överstigande 25 till antalet ska betalas ut som semesterersättning. Påpekas kan att Försäkringskassan inte har något att erinra mot att ersättning för semesterdagar betalas ut samtidigt som sjukpenning utbetalas för samma tid.

10 Arbetsgivaren har inte rätt att kalla in personal för arbete under beviljad semester

För det krävs att arbetsgivaren och den anställde har avtalat om det i förväg. Det bör endast gälla undantagsvis och för personer i särskild ställning på företaget.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons