Annons
Fokus Arbetsplats

Adecco: Löneyrket kräver specialistutbildning

Adecco är ett av världens största bolag med verksamhet i nästan 100 länder. I Sverige har Adecco kontor på ett 50-tal orter med en central löneavdelning, belägen i Stockholm. – Vi hanterar drygt 100 olika kollektivavtal för vår personal, det är en av anledningarna till att jag vill att alla ska vara auktoriserade, säger lönechef Anders Löfblom.
Text: Tina Sjöström

Att vara lönekonsult är ingen lätt match, det får jag klart för mig när jag träffar Anders Löfblom, chef för Adeccos löneavdelning. Varje månad gör löneavdelningen mellan 6 000 och 7 000 löner och de hanterar långt över 100 olika kollektivavtal. Det kräver kompetens vilket gör att åtta av de elva medarbetarna är Auktoriserade Lönekonsulter.

– Adecco har en väldigt bred verksamhet, vi jobbar med rekrytering, bemanning, personaluthyrning och outsourcing. Våra konsulter är allt från arbetare på Volvo och ABB till IT-specialister, läkare och sjuksköterskor, vilket betyder en mängd olika kollektivavtal och regelverk att ta hänsyn till. Det gör att mina medarbetare på lön måste vara enormt kunniga.

Det är inte bara en mängd olika kollektivavtal att hålla reda på, det kan till och med vara så att det ska vara olika avtal på en och samma person. Eftersom konsulten är anställd av ett bemanningsföretag, i det här fallet Adecco, men utför sitt arbete på ett industriföretag så ska man följa bemanningsföretagens avtal när det gäller semester men exempelvis metalls avtal när det gäller ob-tillägg. Varför måste det vara så krångligt blir min spontana fråga.

– Ja, det får man fråga fackförbunden om, säger Anders Löfblom. Jag tror inte de riktigt förstår hur deras regler och avtal påverkar arbetet för en lönekonsult.


Anders Löfblom Foto: Mats Åsman

Anders Löfblom har jobbat med lön i 20 år och tycker att arbetet blivit betydligt mer komplex de senaste åren.

– Fler tekniska lösningar och komplicerade regelverk gör att det idag krävs en specialistutbildning för att bli en duktig lönekonsult. Vi som jobbar med lön har gått från att vara ”lönetant” till Auktoriserad Lönekonsult. Nu har vi till och med en egen yrkeskod, det har konstigt nog inte funnits någon sådan för vår yrkeskår förut. Vi blir, precis som redovisningskonsulterna, mer och mer rådgivare och lite grann av HR-specialister. Vi måste kunna en hel del om redovisning och ekonomi för att se samband, vi måste veta vilka regler som gäller för föräldraledighet, vi ska kunna pensioner. Lönen kan aldrig bli nästan rätt, den måste vara helt rätt. Varje gång.

Den stora skillnaden med att jobba med lön för ett bemanningsföretag jämfört med ett företag i en annan bransch är den stora omsättningen på personal. Många jobbar en kort tid och går sedan vidare till annat jobb. Många kunder hyr också in sin personal från ett bemanningsföretag för att testa personen innan en anställning.

– Vi gör ju mellan 6 000 och 7 000 lönespecifikationer varje månad men eftersom personalomsättningen är hög så ser de sällan lika ut från en månad till en annan, berättar Anders. Dessutom skriver vi drygt 6 000 arbetsgivarintyg varje år, något som motsvarar en heltidstjänst. Vi har också kort tid på oss, bara fem dagar, att göra lönekörningen. I de flesta stora bolag har man 10 dagar på sig. Den förhållandevis korta tiden beror på att kunderna ska få sin faktura från oss samma period som den inhyrda konsulten får sin lön.

Hos Adecco har man utarbetat en löneprocess och ett flöde så att arbetsuppgifterna fördelas mellan personerna på avdelningen.

– Förutom att vi fördelar arbetsuppgifter som att svara i telefon, besvara mejl och skriva intyg så att man inte gör samma sak varje dag så har vi delat in våra processer i olika ansvarsområden, fortsätter Anders. Någon är ansvarig för processen arbetsgivarintyg, någon för avtal i tidrapporteringssystemet och en annan för pensioner. Efter en tid byter vi ansvarsområde, då får man lära sig något nytt att ansvara för. Vi har alltså en väldigt platt organisation här. Genom vårt arbetssätt breddar vi kompetensen och det finns goda möjligheter att utvecklas inom yrket. Det gör också att jobbet blir roligare.


Foto: Mats Åsman

Adeccos löneavdelning har ett samarbete med Frans Schartaus Handelsinstitut och tar kontinuerligt emot praktikanter.

– Just nu har vi möjlighet att ha två praktikanter här hos oss, berättar Anders. Här är det ingen som tycker det är jobbigt när det kommer praktikanter utan tvärt om, de tar ju med sig nyheter de lärt sig på skolan in i vår verksamhet. Om praktiken faller väl ut, vilket det brukar göra, så kan det leda till ett sommarjobb hos oss. En viss rotation är bra, det ger möjlighet att få in lite nytänkande i form av en nyutexaminerad person.

Tjusningen med att jobba med lön är, enligt Anders, att det hela tiden händer något nytt. Lagstiftningen förändras, man ska ta hänsyn till både kollektivavtal och kundföretagets egna regler.

– Det säger lite om vilka krav det ställs på en lönekonsult idag. Om det är något med det här jobbet som är negativt så är det våra absoluta deadlines. Lönen ska finnas på kontot ett visst datum, det går inte att skjuta på. Om inte våra konsulter ute hos kunderna skulle få sin lön i tid riskerar vi en hel del badwill som kan leda till att vi tappar uppdrag. Det kan skapa en viss stress, det går inte att gå hem innan lönen är klar. Mina duktiga medarbetare ser alltid till att lönen kommer ut när den ska.

Hos Adecco har man valt att satsa på auktorisation för sina lönekonsulter. Det har lett till att åtta av elva personer redan är Auktoriserade Lönekonsulter och att två ytterligare är på god väg. Sammanhållningen i personalgruppen har dessutom ökat.

– Ska man jobba hos oss är målsättningen att man ska bli Auktoriserad Lönekonsult, säger Anders. Om någon har svårt att nå det målet är det min skyldighet att hjälpa till så mycket som möjligt. Jag kan med glädje konstatera att de nu också finns fler vidareutbildningar för lönekonsulter.

– Tack vare auktorisationen har statusen för yrket höjts rejält. Från att tidigare ha varit lite av en osynlig yrkeskår som inte ens hade en egen yrkeskod så börjar lönekonsulter i allt högre grad känna stolthet för sitt yrke. Att utbilda sin personal till Auktoriserade Lönekonsulter är i mina ögon väl investerade pengar, avslutar Anders Löfblom.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons