Annons
Skatt

Skattelättnader även för begränsat skattskyldiga nyckelpersoner

Vid prövningen av en ansökan om skattelättnader för en utländsk expert, forskare eller annan nyckelperson behöver Forskarskattenämnden inte ta ställning till om arbetstagarens vistelse i Sverige är så lång att han eller hon blir obegränsat skattskyldig här. Det är tillräckligt enligt Högsta förvaltningsdomstolen att arbetstagaren blir skattskyldig för sina tjänsteinkomster enligt inkomstskattelagen för att medges skattelättnader.
Text: Alexandra Wallerius

Obegränsat och begränsat skattskyldiga

De som är bosatta i Sverige, de som stadigvarande vistas här och de som har en väsentlig anknytning till Sverige och som tidigare varit bosatta här är obegränsat skattskyldiga i Sverige. Det innebär att de normalt beskattar alla sina inkomster i Sverige.

Som stadigvarande vistelse räknas i princip en sammanhängande tidsperiod på sex månader eller mer.

Den som inte uppfyller förutsättningarna för att vara obegränsat skattskyldig i Sverige är begränsat skattskyldig här. Fysiska personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige beskattas för tjänsteinkomster från Sverige enligt lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, SINK. Skatten är för närvarande 20 procent av den skattepliktiga inkomsten, och föreslås höjas till 25 procent från 2018. En begränsat skattskyldig person kan dock begära att istället bli beskattad enligt inkomstskattelagen (1999:1229), IL.

Skattelättnader för utländska experter

För att underlätta rekryteringen av utländska experter, forskare och andra nyckelpersoner som inte är svenska medborgare och som ska vistas och arbeta i Sverige i högst fem år finns regler om särskilda skattelättnader i IL. Skattelättnaden innebär bland annat att 25 procent av ersättningen för arbetet inte ska tas upp till beskattning under de tre första åren av den tidsbegränsade vistelsen.

Det är Forskarskattenämnden som prövar om förutsättningarna för skattelättnaden är uppfyllda.

Fallet

En tysk man anställd i ett tyskt bolag skulle arbeta i Sverige. Bolaget ansökte hos Forskarskattenämnden om skattelättnader för mannen. Vistelsen och anställningen i Sverige omfattade en kortare tid än sex månader, men tiden skulle sannolikt komma att förlängas.

Forskarskattenämnden biföll ansökan under förutsättningen att mannen är skattskyldig enligt IL för inkomsterna. Skatteverket menade dock att en förutsättning för skattelättnader är att arbetstagaren är obegränsat skattskyldig i Sverige. Eftersom hans vistelse enligt ansökan skulle understiga sex månader var den förutsättningen inte uppfylld. Skatteverket överklagade därför beslutet och yrkade att det skulle upphävas.

Förvaltningsrätten, FR, avslog överklagandet och Skatteverket gick vidare till kammarrätten, KR. KR ställde sig på Skatteverkets sida och menade att mannen inte hade rätt till skattelättnader eftersom han enligt ansökan inte var att anse som obegränsat skattskyldig i Sverige.

Högsta förvaltningsdomstolen

Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, konstaterar att en förutsättning för att en arbetstagare ska beviljas skattelättnader är att vistelsen i Sverige är avsedd att vara högst fem år. Däremot finns inget krav att vistelsen måste överstiga en viss tid eller att arbetstagaren ska bli obegränsat skattskyldig. Reglerna bör därför omfatta även den som är begränsat skattskyldig, om denne begär att bli beskattad enligt IL.

HFD menar alltså att det är tillräckligt att arbetstagaren blir skattskyldig för sina tjänsteinkomster enligt IL för att medges skattelättnader. Det innebär att Forskarskattenämnden, vid prövningen av en ansökan om skattelättnader för en utländsk expert, forskare eller annan nyckelperson, inte ska ta ställning till om arbetstagarens vistelse är så lång att han eller hon blir obegränsat skattskyldig.

Då förutsättningarna för skattelättnader därmed är uppfyllda upphävs KRs avgörande och FRs dom fastställs, HFD mål nr 3025-16.

Kommentar

Skatteverket skriver i sin information att reglerna om skattelättnader gäller personer som är obegränsat skattskyldiga i Sverige. Domen är därför ett välkommet förtydligande av reglerna, som blir mer förutsägbara och förenklar även Forskarskattenämndens arbete. I fall där det är oklart om vistelsen i Sverige för en utländsk nyckelperson kommer att överstiga sex månader eller inte, kan det vara lämpligt att ansöka om skattelättnader. Man riskerar då inte avslag om även övriga förutsättningar är uppfyllda.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons