Annons
Profilen

Alexander Bard: Provokativ? Jag?Aldrig medvetet!

Min bild av Alexander Bard var den media förmedlat – en provokativ typ, lite dryg och i vissa fall till och med smått elak. Verkligheten visar sig, som så ofta, vara helt annorlunda. Jag fick ett givande samtal med en intelligent, nyfiken och rättfram person.
Text: Tina Sjöström

Alexander Bard är aktuell som en av föreläsarna under den stundande mässan Ekonomi & Företag i Kista där även SRFs kongressdagar kommer att genomföras. Den röda tråden i föreläsningen kommer att vara digital ekonomi, något som en del i branschen anammat full ut medan andra fortfarande föredrar en kombination med det analoga och välbekanta.

Är ekonomer och redovisningskonsulter mogna för en digital revolution?
– Det tycker jag absolut, de ser utvecklingen i sin vardag hela tiden. Om någon yrkesgrupp är datoriserad så är det just de. Formellt måste det fortfarande finnas en del dokument i pappersform men när elektroniska dokument slår igenom fullt ut är redovisningskonsulterna mycket medvetna, och även redo. Allt som går kommer att digitaliseras, se bara på skivbolags- och resebranschen. Så kommer det att bli för alla branscher och det kommer att skapas helt nya möjligheter.

Alexander Bard är en mångsysslare som gjort karriär inom flera olika områden. På visitkortet – om han mot förmodan skulle ha ett (vilket jag inte tror) – kan han skriva titlar som popstjärna, låtskrivare, författare, föreläsare, filosof och producent. Och säkert många fler. Vad tycker han då är roligast?

– Filosofi, jag älskar att jobba med de klassiska frågorna. Att lära sig konsten att bygga nya koncept och förstå världen lite bättre.

Alexander menar att den tekniska utvecklingen har en betydande roll även inom det området.

– Ny teknologi ger nya begrepp, vi måste förstå vad till exempel våra smartphones gör med oss. Vi tror att det är vi som styr maskinerna medan det i själva verket är maskinerna som styr oss. De sista att fråga när det gäller sådant här är ingenjörerna, de förstår inte.

Vad hade du för yrkesdröm när du var ung?
– Jag ville bli en blandning av Nietzsche och Gary Glitter och det kan man väl säga att jag också blev. Jag har två parallella karriärer, inom showbiz och inom det filosofiska området.

Vad gör du just nu?
– I september kommer min fjärde bok ut så den har tagit en hel del tid i anspråk. Jag åker världen runt och föreläser. Jag har också börjat jobba allt mer med webb-tv, ett utmanande format jag gillar. Det är lite likt att jobba med musik. Jag skriver dock ingen musik för tillfället, det hinner jag inte.

Under mitten av 1980-talet började Alexander sin bana som låtskrivare, ”utan att kunna ett dugg om musik” som han själv uttrycker det. Hur är det möjligt, att bli så framgångsrik utan kunskap?

– Man hittar helt enkelt sitt eget sätt att göra det på, konstigare än så är det inte. Det kan vem som helst. Det kräver förstås en viss talang och en stor portion envishet.

En viss talang för att skriva musik måste man ju hålla med om att han har, den för stunden något blygsamma Bard. Han har skrivit hits till den svenska popeliten och till flera utländska stjärnor. Hans låtar har med framgång deltagit i melodifestivalen, speciellt vinnarbidraget ”En dag” som framfördes av Tommy Nilsson 1989. Dessutom har han bildat och deltagit i framgångsrika grupper som Army of Lovers, Gravitonas och BWO.

Naturligtvis har Alexander även varit inne och nosat på det politiska området. Han har haft konsultuppdrag för och varit medlem i både Folkpartiet och Centerpartiet, och var även med och bildade Liberaldemokraterna. För tillfället är han medlem i Piratpartiet.

Är det viktigt för dig att ta politisk ställning?
– Det gör man vare sig man vill eller inte blir mitt svar på den frågan. Att vara passiv är också en form av politisk aktivitet. Man lämnar bara över makten att påverka till alla andra.

Skulle du kunna tänka dig att göra politisk karriär?
– Nej, i mina ögon är det ett riktigt skitjobb som ingen vettig människa borde stå ut med. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att sitta i riksdagen, det verkar fasansfullt.

I tidningarna har vi under åren kunnat läsa artiklar om att Alexander Bard lämnat sina politiska konsultuppdrag och även gått ur partier på grund av osämja.

Är du svår att samarbeta med?
– Det tycker jag inte. Faktum är att jag nästan alltid jobbar med andra, jag gillar att samarbeta. Däremot är det vissa saker jag absolut inte kan stå bakom och då väljer jag att kliva av.

När man lyssnar på Alexander är han i stor sett alltid kontroversiell och säger vad han tycker, oavsett om det är under en föreläsning, i en TV-debatt eller som jurymedlem i Idol.

Har du alltid varit provokativ?
– Aldrig medvetet. Det är heller inget jag får höra när jag uppträder utomlands, jag tror det är en typiskt svensk sak att säga.

Du verkar alltid väldigt självsäker, har du ett mentalt övertag? Blir folk osäkra när de pratar med dig?
– Nej, det tycker jag inte. Det finns ingen poäng i att försöka brotta ner folk verbalt. Jag tror det handlar om bildning. Är du inte påläst kommer du ingenstans. Du måste veta saker och ha bildning för att kunna sätta dig in i olika frågor. En ogrundad åsikt är en helt ointressant åsikt tycker jag.

Men du får ändå ta rätt mycket skit, speciellt i media. Hur hämtar du energi och laddar om?
– Jag tar det aldrig personligt, folk får tycka vad de vill. Det är ju inte människor jag ska leva ihop med så det är inget att bry sig om. Om de har problem med mig så har det med dem att göra. Jag är mentor åt flera yngre artister för att försöka få dem att förstå vilka tyckanden som är viktiga och vilka som inte är det. Jag har jobbat som psykoanalytiker i många år.

För något år sedan lyssnade jag till en föreläsning med Alexander Bard. Då sa han att visitkortet var dött. Totalt dött. Jag satt på läktaren och skämdes en aning eftersom jag hade tre olika egna varianter i väskan.

Utan visitkort – har du något bra mingeltips till företagare?
– Det är världens lättaste grej att hitta kontaktuppgifter till den man vill ha tag i. Tänk på vilka människor du kommer att ha nytta av, de ska du lägga tid på. Det gäller inte att ha många vänner utan rätt vänner. Jag förstår helt enkelt inte vitsen med visitkort. Om du möter någon du vill ha kontakt med igen så lägger du helt enkelt in dennes telefonnummer direkt i telefonen.

En sista fråga – har du något mål du ännu inte uppnått?
– Tills helt nyligen hade jag ett mål att publicera min fjärde bok tillsammans med Jan Söderqvist, nu är det något konkret eftersom boken precis kommit ut. Då skulle jag nog säga att få pussa en lemur på Madagaskar. Det skulle vara riktigt roligt och något jag ännu inte gjort.

Alexander Bard  Foto: www.speakersnet.se


 

Alexander Bard

Bor: Södermalm i Stockholm
Familj: Ja
Bästa egenskap: Nyfikenheten
Fritidsintresse: Föder upp travhästar, jagar, gillar djur och natur, samt sportbilar.
Läser just nu: Filosofi, dokumentärer och nyheter.
Reser helst till: Massor av platser men Indien tycker jag är oändligt spännande.
Oanad talang: Har varit tävlingsgångare.
Aktuell: som föreläsare under mässan Ekonomi & Företag och med boken ”Synteism: Att skapa Gud i Internetåldern”

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons