Annons
Branschaktuellt

Arbetsmiljöarbetet ska stärkas – regeringsuppdrag till Arbetsmiljöverket

En god arbetsmiljö blir ännu viktigare efter att regeringen nyligen fattat beslut om att höja kraven i en ny strategi. En ny nollvision där ingen ska dö till följd av arbete sätts, med uppdrag till Arbetsmiljöverket att ta fram en plan för hur.
Text: Anna Gullberg

Ohälsa, olycksfall och i värsta fall död kan bli resultatet om inte arbetsmiljön håller en god nivå. Det konstaterar regeringen som formulerat en ny arbetsmiljöstrategi med fyra områden som ska prioriteras.

  • Ett hållbart arbetsliv – innebär att “alla ska kunna, orka och vilja jobba ett helt arbetsliv”.
  • Ett hälsosamt arbetsliv – innebär att “arbetslivet ska bidra till utveckling och välbefinnande”.
  • Ett tryggt arbetsliv – innebär att “ingen ska riskera liv eller hälsa på grund av jobbet”.
  • En arbetsmarknad utan brott och fusk – innebär att “en bristfällig arbetsmiljö aldrig ska vara ett konkurrensmedel”.

– Ambitionerna för arbetsmiljöpolitiken behöver vara högre. Alla som arbetar i Sverige ska ha en arbetsmiljö som gör det möjligt att kunna och vilja arbeta ett helt arbetsliv, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Strategin som satts för åren 2021–2025 ska “tydliggöra och stärka arbetet med att uppnå målet att Sverige ska ha goda arbetsvillkor och möjlighet till utveckling i arbetet för både kvinnor och män”.

Det ska vara en arbetsmiljö som ska förebygga ohälsa och olycksfall. Den ska också motverka att människor utestängs från arbetslivet och den ska ta hänsyn till människors olika förutsättningar. Arbetsmiljön ska också bidra till att utveckla individer och verksamheter.

I strategin finns en ny nollvision om att ingen ska dö på grund av arbete. Den var tidigare formulerad som att “ingen ska dö på jobbet”. Den ökade målsättningen innefattar både arbetsplatsolyckor som leder till död, och arbetsrelaterad dödlighet “på grund av till exempel längre sjukdom, ohälsosam stress, cancer och suicid”.

Regeringen vill också att ansvaret för hemarbete och gigtjänster förtydligas. Därför ska arbetsmiljöregelverket ses över. Samma regelverk ska ses över för att stärka arbetsmiljön i kvinnodominerade sektorer. Ytterligare kontroller av företag som misstänks bryta mot arbetsmiljöregelverket ska göras, genom myndighetsgemensamma kontroller.

Uppdraget att förverkliga strategin genom åtgärdsplaner går till Arbetsmiljöverket och Myndigheten för arbetsmiljökunskap som har till 31 augusti på sig att ta fram planer.

Regeringen tillsätter också ett arbetsmiljöforum där myndigheter och berörda parter ska diskutera och planera åtgärder. Forumet kommer kallas regeringens arbetsmiljöforum. Syftet med forumet är att tillsammans med arbetsmarknadens parter och myndigheter diskutera pågående och planerade åtgärder inom strategins område, samt de åtgärdsplaner som Arbetsmiljöverket och Myndigheten för arbetsmiljökunskap ska ta fram.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons