Ung Företagsamhet är ett koncept där gymnasieelever under ett eller två läsår driver sitt eget företag med allt vad det innebär. Hitta en hållbar idé, göra affärsplan, marknadsföra och sälja sina produkter och naturligtvis bokföra och producera en årsredovisning. Under resans gång tävlar UF-företagen på lokal och regional nivå, de som gör bäst ifrån sig där får representera i de avslutande SM-tävlingarna.

Det mest prestigefulla priset är så klart Årets UF-företag, som i år gick till Rawstraw UF från ProCivitas privata gymnasium i Malmö. Deras affärsidé är att tillverka 100 procent naturliga och nedbrytbara sugrör av svensk råghalm. Tack vare vinsten får dessa kreativa ungdomar representera Sverige i EM som går av stapeln i Lille, Frankrike den 4-5 juli.

Andra priser som delas ut under SM-tävlingarna är bland annat Årets affärsplan, Årets tillväxtföretag, Årets säljare och så klart – Årets årsredovisning. Den klassen vanns av Ren tvål UF som tillverkar hemmagjorda tvålar av ekologiska och hudvänliga produkter.

UF-företagarna väljer själv vilka tävlingsklasser de vill delta i, klassen Årets årsredovisning syftar till att visa att företagarna har förståelse för en årsredovisnings innehåll och uppbyggnad. Juryn bedömer sedan att resultat- och balansräkning är korrekt, att förvaltningsberättelse är skriven och att årsredovisningen följer gängse struktur.