På Bilias löneavdelning i Malmö finns idag åtta anställda och två praktikanter. Av dessa åtta är inte mindre än fem auktoriserade. På avdelningen gör man lön till alla Bilias anställda som finns i fem distrikt runt om i landet, vilket blir ungefär 3 000 lönespecar varje månad. Hans Groth har jobbat som lönechef hos Bilia sedan 2014.

Hans Groth  Foto: Krister Hansson

– Varje företag har nog sina speciella egenheter när det gäller lön, säger Hans. Det som är speciellt hos oss, och som kan krångla till lönearbetet, är att säljarnas lön är provisionsbaserad. Dessutom har våra fem distrikt olika säljavtal. Och inte nog med det, avtalen är uppdelade på olika grupper när det gäller de fordon vi säljer så varje säljare kan ha upp till fem avtal. Det blir en hel del för min personal att förhålla sig till.

Under hösten har två killar, Roberto Martic och Labinot Rexhepi, från KYH i Malmö haft praktik hos Bilia, båda är nu tillfälligt anställda som vikarier fram till sommaren.

– Vi var väldigt nöjda med dessa två praktikanter och nu när vi behöver ha in ytterligare en person har båda fått komma hit på ett vikariat. Man kan väl säga att de får tävla om platsen, berättar Hans. Båda är riktigt duktiga och funkar bra ihop, de samarbetar när de får nya uppgifter och stöttar varandra. Ett bra exempel på hur man kan jobba.

Det var dock inte självklart att Hans skulle få ta in några praktikanter över huvud taget.

– På den här avdelningen hade man dåliga erfarenheter av tidigare praktikanter så medarbetarna var till en början inte så pigga på det. Själv har jag i mina tidigare anställningar ofta tagit in praktikanter och har tvärtom bara goda erfarenheter. Har man möjlighet tycker jag att man ska hjälpa ungdomar ut i arbetslivet.

Så när Labinot ringde till Hans under utbildningen för att försöka få en praktikplats fick han först ett nej, och istället tips på andra arbetsplatser han kunde kontakta. Men han gav sig inte.

– Han både ringde och mejlade, ville gärna komma till oss så jag gav till slut med mig, minns Hans. Jag bjöd hit honom för att träffa alla medarbetare. I samma veva var det en man på verkstaden som frågade om inte hans bror, Roberto, kunde få praktisera hos oss. Båda fick komma och tanken var att personalen skulle få välja en av dem. Det slutade som sagt med att båda fick praktik hos oss. Och nu är de här på vikariat. Och alla är jättenöjda med utfallet.

Att Bilias löneavdelning är en trivsam arbetsplats går inte att ta miste på. Många av medarbetarna har varit där länge. Och när flera av dem visade intresse för auktorisationen var Hans inte sen att övertyga ledningen om det kompetenslyft som skulle följa.

– Redan på min förra arbetsplats försökte jag få medarbetare att genomföra auktorisationen men där var det ingen som var intresserade. När jag hörde om intresset här blev jag glad och hängde på själv, trots att jag inte har så många år kvar till pensionering. Det bästa med auktorisationen är att man måste fortsätta gå kurser för att bibehålla den, det gör att vi kommer att hålla en hög kvalitet och kompetens på avdelningen. Jag ser också att mina medarbetare fått en mycket bättre självbild. Dessutom har titeln satt ett värde på lönearbetet, personalen börjar inse att det handlar om ett avancerat arbete. Det finns tyvärr de som lever i vanföreställningen att vi ”trycker på knappen” den 25:e, att det är den dagen vi jobbar.

I en allt mer automatiserad miljö gör man trots allt fortfarande en del manuella uppföljningar hos Bilia.

– Vi skulle kunna bli ännu mer digitala, säger Hans. Framför allt saknar jag att kunna tanka över hela lönesystemet till en portal för att få fram bättre statistik. Det vi har nu håller inte riktigt måttet. Men vi är så inbyggda i det här systemet så det är i dagsläget inte aktuellt att byta. Däremot håller vi på att ta fram en digital anställningsbekräftelse. En sådan går från den anställde till närmaste chef, sen till oss på lön för kvalitetskontroll, vidare till HR-avdelningen för genomgång att avtalet följer gällande regler, tillbaka till chefen för digital påskrift, till den anställde för digital påskrift och slutligen in i lönesystemet. Det kommer framför allt att förenkla jobbet för HR-gruppen som är spridd på våra olika kontor. När den digitala anställningsbekräftelsen är klar kommer jag att bjuda in alla lönekontor i Malmö för en demonstration. Jag tror att många är intresserade.

Roberto Martic Foto: Krister Hansson

Roberto Martic är en av de två praktikanterna som numera har ett vikariat hos Bilia.

– Jag trivs bra här, alla är väldigt hjälpsamma. Och det är skönt att få jobba med det man nyligen pluggat. När man är ny så är det mycket att lära, jag minns att jag var helt slut efter introduktionen här. Det är en helt annan sak att jobba än att plugga. Något som är nytt är garantilöner, det pratade vi inte alls om i skolan.

Roberto tycker att han hittat rätt i sitt yrkesval.

– Tidigare har jag jobbat inom lager och restaurang, då kändes det ofta jobbigt att gå till arbetet. Så är det inte nu, här har vi en fantastiskt bra stämning och jag har flera medarbetare i min egen ålder.

Marie Olsson Foto: Krister Hansson

Marie Olsson är den på löneavdelningen som jobbat inom Bilia-koncernen längst – i hela 32 år.

– Jag började min karriär i verkstaden med något som då kallades kassatjänst. Jag räknade bland annat ut ackord och skrev periodsammandrag som skickades till löneavdelningen. I slutet av 1990-talet bestämdes att löneavdelningen skulle centraliseras till Stockholm och jag fick lära mig jobbet som en back-up. Det funkade inte så vi tog tillbaka lönerna till de olika kontoren och jag fick tjänsten som löneadministratör här, det var 2001. Nu är löneadministrationen istället centraliserad hit.

Marie var den första på Bilia att få certifikatet som Auktoriserad Lönekonsult och hon är även systemansvarig. Och hon har fått erbjudanden om annat jobb.

– Mina kollegor är så underbara så jag valde att stanna här, fast det är så klart smickrande att någon annan är intresserad av ens kompetens. Jag har ett roligt jobb och väldigt fria händer så här blir jag kvar tills de slänger ut mig.