Annons
Skatt

Bostadsbeskattning

Sällan har ett område varit så omfattande utrett som bostadsbeskattningsområdet. Antalet utredningar där förslag lämnats om ändringar av bostadsbeskattningen är otaliga. Vissa har blivit lagstiftning. Andra har direkt, eller med viss fördröjning, kastats i papperskorgen av olika anledningar. Ofta av politiska skäl.
Text: Bertil Båvall

Bostadsbeskattningskommittén har nu i ett betänkande (SOU 2014:1) lagt fram vissa förslag till skattesänkningar inom bostadsbeskattningsområdet som föreslås träda i kraft från och med 2015. Enligt utredningsförslaget så ska de nya reglerna finansieras med att taket för skattereduktion för ROT- och RUT-arbete sänks från 50 000 kronor till 34 000 kronor per person och år.

Fastighetsavgiften slopas för vissa hyresrätter

Den kommunala fastighetsavgiften för bostäder i hyreshus slopas liksom för hyresbostäder i småhus och ägarlägenheter om byggnaden ingår i en näringsfastighet.

Fastighetsavgift ska dock även i fortsättningen tas ut för bostäder som inrymmer eller avser att inrymma bostad åt en delägare i ett hyreshus som utgör ett andelshus liksom bostäder som upplåts med bostadsrätt i privatbostadsföretag.

Fastighetsavgiften ska inte slopas för småhus eller ägarlägenheter som bara delvis upplåts med hyresrätt för bostadsändamål. Om en eller flera, men inte samtliga, bostadslägenheter i ett hyreshus upplåts med hyresrätt för bostadsändamål slopas fastighetsavgiften bara för dessa lägenheter.

Lättnadsreglerna för oäkta bostadsföretag förlängs inte

De lättnadsregler som gäller för medlemmar i oäkta bostadsrättsföreningar förlängs inte när de löper ut 2015. Detta medför att medlemmarna ska ta upp all utdelning och kapitalvinst på bostaden till beskattning. Däremot föreslås en sänkning av skattesatsen från dagens 30 procent till 25 procent, samt att den kommunala fastighetsavgiften avskaffas för bostäder i oäkta bostadsrättsföreningar.

Delägare med sparade lättnadsutrymmen föreslås dock få möjlighet att utnyttja dessa under perioden 2016 till och med 2020.

Kooperativa hyresrättsföreningar kan vara privatbostadsföretag

Kooperativa hyresrättsföreningar som själva hyr de bostadslägenheter som hyrs ut till medlemmarna (hyresmodellen) ska kunna utgöra privatbostadsföretag. Kommittén föreslår att kooperativa hyresrättsföreningar som upplåter lägenheter med hyresrätt till medlemmarna, ska beskattas på samma sätt som kooperativa föreningar som äger sina lägenheter. Detta innebär att kooperativa föreningar inte ska beskattas för hyresrelaterade inkomster.

Förslaget medför inte att en bostad i en kooperativ hyresrättsförening kan likställas med en privatbostadsrätt. Det blir inte möjligt att få uppskov med kapitalvinsten vid avyttring av en privatbostad om ersättningsbostaden är en kooperativ hyresrätt.

Kommittén har även föreslagit att skattesatsen för stämpelskatt när kooperativa hyresrättsföreningar förvärvar fast egendom och tomträtter ska sänkas från 4,25 till 1,5 procent.

I huvudsak är reglerna tänkta att träda i kraft från 2015. Om det här förslaget blir lagstiftning eller hamnar i papperskorgen är för tidigt att säga men att det skulle gå igenom utan ändringar är väl närmast en utopi. Finansieringen genom att taket för ROT- och RUT-avdrag sänks från 50 000 till 34 000 kronor per år är väl inte helt enkelt att baxa igenom ett valår.

Avyttringsbegreppet

I ett nyligen avgjort förhandsbesked 2013-12-30 har avyttringsbegreppet återigen klarlagts när det gäller omvandling av aktier från röststarka A-aktier till B-aktier.

En omvandling av aktier som innebär att aktier ges rätt till ökad eller minskad utdelning har i praxis bedömts som en sådan förändring i andelsrätten som i princip leder till att aktierna anses avyttrade (jfr RÅ 1997 ref. 81, RÅ 2000 ref. 44 och RÅ 2005 ref. 76).

En omvandling av A-aktier till B-aktier innebär emellertid inte någon förändring i andelsrätten. Den anses då inte som en sådan avyttring som kan utlösa en beskattning (RÅ84 1:1).

Det innebär också att sparat utdelningsutrymme som är hänförligt till kvalificerade andelar inte förloras om andelarna omvandlas från A-aktier till B-aktier utan att en avyttring sker.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons