Annons
Juridik Skatt

HFD om skattetillägg på förbjudet lån

Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, konstaterar att skattetillägg på ett förbjudet lån inte strider mot dubbelbestraffningsförbudet eftersom den beskattning som sker av förbjudna lån inte är ett straff.
Text: Alexandra Wallerius

Beskattning av förbjudna lån

Enligt 11 kap. 45 § inkomstskattelagen (1999:1229), IL, ska penninglån som är förbjudet enligt aktiebolagslagen (2005:551), ABL, beskattas hos en fysisk person i inkomstslaget tjänst. Det innebär att det finns en inkomstskattemässig sanktion för något som är förbjudet enligt ABL och som även kan få straffrättsliga konsekvenser.

I februari 2014 menade Kammarrätten, KR, i Jönköping att reglerna om beskattning av förbjudna lån har straffrättslig karaktär. Det innebar, enligt KR, att uttag av skattetillägg på ett oredovisat förbjudet lån skulle strida mot dubbelbestraffningsförbudet.

Högsta förvaltningsdomstolen

Skatteverket överklagade domen till Högsta förvaltningsdom-stolen som ändrar utgången. HFD menar att den beskattning som skett av det förbjudna lånet inte innebär något straff i Europakonventionens mening. Någon kränkning av Europakonventionens förbud mot straff i dubbla förfaranden har därför inte skett.

Ränteförmån

I samma mål aktualiseras frågan om ränteförmån på förbjudna lån, vilket Skatteverket ville påföra.

HFD hänvisar bland annat till RÅ 2010 not. 13. Där klarlades det att utbetalning från ett bolag, av ett belopp motsvarande ett beskattat förbjudet lån, inte utlöser någon beskattning hos låntagaren. Man konstaterar också att ränteutgifter på förbjudna lån inte är avdragsgilla enligt 9 kap. 7 § IL.

Mot denna bakgrund menar HFD att förbjudna lån inte behandlas som lån skattemässigt. Därmed ska heller inte någon ränteförmån tas upp till beskattning.

Kommentar

Fram till nu har vi haft olika utgångar i olika domstolar och ett osäkert rättsläge. Nu har HFD gett besked. Även domen från KR i Stockholm är överklagad till HFD, men det är tveksamt om fallet får prövningstillstånd med tanke på utfallet av det nu aktuella fallet.

 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons