Annons
Lön

BRANSCHUTVECKLING LÖN: Stöd för lön!

SRF ökar nu på stödet för lönebranschen genom att sammanställa och publicera uttalanden från SRF Lönegrupp i oklara lönehanteringsfrågor.

SRF ökar nu på stödet för lönebranschen genom att sammanställa och publicera uttalanden från SRF Lönegrupp i oklara lönehanteringsfrågor.

SRF Lönegrupp arbetar med sina första uttalanden angående hantering av särskilt knepiga lönefrågor som lyfts och reds ut. Gruppen består av framstående löneexperter med en diger uppgift, att reda ut begreppen och komma med rekommendationer som är väl genomarbetade.

Många oklara områden

På många områden finns flera olika sätt att hantera löneberäkningen och det kan bli relativt stor skillnad på vad som utbetalas. SRF Lönegrupp kommer att ta sig an till exempel lön vid del av månad. Vid nyanställning, avgångar eller förändring av sysselsättningsgrad, det vill säga förändring av tjänst, ligger brytdatumen sällan per den första eller sista i den kalendermånad som lönen avser. Det medför att i dessa fall ska oftast inte en hel månadslön betalas ut, utan lönen måste beräknas om utifrån del av månad. Beräkningsperioden kan variera och löneperioden kan rapporteras på annat sätt. Hantering av anställdas lön i samband med förändring av tjänst är inte reglerat i lag och det finns därför olika praxis för hur detta ska hanteras. Vissa kollektivavtal anger hur detta ska beräknas, men det kan variera mellan kollektivavtalen. För de företag som inte omfattas av kollektivavtal eller hängavtal är det upp till respektive arbetsgivare att avgöra beräkningsgrunden.

Det används flera olika sätt för att beräkna månadslön del av månad; kalenderdaglön, arbetsdaglön, arbetsdagsavdrag och kalenderdagsavdrag. Det kan även förekomma hantering utifrån procent där månadslön beräknas utifrån hur stor andel av månaden som arbete har utförts och i vilken sysselsättningsgrad. Om en anställd slutar 15 april, har en sysselsättningsgrad på 100 procent och månadslön på 30 000 kronor så kan det skilja upp till 800 kronor i bruttolön beroende på beräkningssätt. Sedan tillkommer skillnader i sociala avgifter och andra eventuellt avtalsenliga avsättningar.

Ständig förändring

Löneområdet är i ständig förändring. Lagförändringar ger nya förutsättningar. Sedan Saltsjöbadsavtalet 1938 finns idag cirka 110 parter på arbetsmarknaden som gör upp om 674 kollektivavtal. Arbetsmarknadens villkor regleras i centrala avtal med centrala överenskommelser, gällande avtalsförsäkringar och huvudavtal om förhandlingsordningar. Det finns riksförbund som genomför branschvisa förhandlingar kring löner och allmänna anställningsvillkor. Sedan finns lokala avtal när enskilda företag och fackliga avdelningar och klubbar gör överenskommelser inom ramen för de allmänna regler och anvisningar som ges i de centrala avtalen. Till detta läggs allt oftare individuella överenskommelser som till exempel löneväxling. Man kan tycka att det mesta därför borde vara utrett när det kommer till löneberäkningar och andra viktiga delar i lönehanteringen. Men så är inte fallet. Det finns därför många utmaningar i att hantera situationer korrekt.

För en lönekonsult är förmågan att se förbättringsmöjligheter i lönevardagen en framgångsfaktor. Det gäller även inställning och förmåga att fokusera på att leverera och upprätthålla hög kvalitet i service, processer och aktiviteter.

SRF Lönegrupps uttalanden

SRF vill ge sina medlemmar de bästa förutsättningar för att utföra sitt arbete. SRF Lönegrupps uttalanden kommer att ge stöd i hur beräkningar och annat bör göras. Problematiken kring ett område utreds och svar ges på vad SRF anser vara den bästa hanteringen, utifrån konsekvensanalyser av olika scenario.

SRF Lönegrupp består av:

Mikael Hasselborg, Iterum,
Kristina Karlén, Ambitious One,
Torgny Hedman, PwC,
Erika Dahlgren, Grant Thornton,
Anna Stenhede, Visma Agda, samt
Zennie Sjölund, SRF

 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons