Annons
Skatt

Budgetpropositionen

Årets budgetproposition innehåller som väntat en mängd skatteförslag. De flesta har varit aviserade tidigare men nu framgår också mer detaljer än tidigare. Regeringen delar in förslagen i skatt på arbetsinkomster, skatt på kapitalägande, skatt på kapitalanvändning och skatt på konsumtion.
Text: Bertil Båvall

Skatt på arbetsinkomster

Skatteskalor med mera
Ett femte jobbskatteavdrag införs. Förstärkningen motsvarar en skattelättnad på upp till

4 044 kr vid en genomsnittlig kommunalskatt på 31,73 kr. På arbetsinkomster upp till 439 000 kr motsvarar det en genomsnittlig skattekostnad som understiger 25 procent om man ser till effekten efter samtliga jobbskatteavdrag.

Någon ändring i nuvarande jobbskatteavdrag för de över 65 år görs inte.

Den statliga inkomstskatten på förvärvsinkomster begränsas genom att den nedre skiktgränsen höjs från 420 800 kr till 435 900 kr.

Det förhöjda grundavdraget för pensionärer höjs genom att grundavdragsbeloppet höjs för alla med en fastställd förvärvsinkomst som överstiger 44 800 kr per år med cirka 100-200 kr.

SINK-skatten sänks
Den särskilda skatten för utomlands bosatta (SINK) sänks från 25 till 20 procent. Skälet är i huvudsak administrativt. Det kan, om skattesatsen inte sänks, vara mer fördelaktigt att deklarera på vanligt sätt än att beskattas enligt SINK. Något som Skatteverket inte är så angelägna om.

Arbetsmarknadsfrågor
Vissa ändringar som rör rörligheten på arbetsmarknaden föreslås.

  • den inskränkta skattskyldigheten för vissa stiftelser (Trygghetsrådet m m) utvidgas
  • skattefrihet för förmån av utbildning vid personalutveckling preciseras och utvidgas så att det inte ska krävas att åtgärden ska vara av ”väsentlig betydelse”

Miljöbilar
Den tidsbegränsade nedsättningen av förmåns-värdet för vissa miljöanpassade bilar förlängs med tre år. Förmånsvärdet för miljöanpassade bilar består av två delar. Dels en permanent nedsättning av förmånsvärdet för miljöbil till en nivå för en jämförbar bensin- eller dieseldriven bil. Dels tidsbegränsade regler för el- och vissa gasbilar med en nedsättning till ett värde som motsvarar 60 procent av förmånsvärdet.

Ingen ändring i övrigt för förmånsbilarna.

Utredning om optioner
Skattereglerna för finansiella instrument, till exempel optioner och andra aktierelaterade incitament, som företagen ger till nyckelpersoner ska utredas, tycker regeringen. Grundläggande skatterättsliga principer ska då beaktas.

Skatt på arbetsinkomster – socialavgifter

Skatteincitament för forskning och utveckling i form av en nedsättning av arbetsgivaravgifterna införs. En särskild definition av FoU införs. Nedsättningen gäller inte personer som är under 26 och över 65 år. Krav på viss arbetstid införs. Avdragets storlek är 10 procent av avgiftsunderlaget dock max 230 000 kr per koncern.

Nystartszoner
Regeringen lämnade i våras en lagrådsremiss där det föreslås att ett system med nystartszoner införs. Innan ett system med nystartszoner kan träda i kraft måste det godkännas av Europeiska kommissionen. Förfarandet hos kommissionen är ännu inte avslutat. Ett förslag kan tidigast träda i kraft den 1 juli 2014.

Nedsättning av egenavgifter
Avdraget vid beräkningen av egenavgifter höjs med 2,5 procentenheter från 5 till 7,5 procent och det maximala avdragsbeloppet med 5 000 från 10 000 kr till 15 000 kr per år.

Socialavgifterna
Regeringen aviserar en ändring av uttaget av socialavgifter i ett kommande förslag om att enbart ålderspensionsavgiften ska betalas för personer som vid årets ingång inte har fyllt 23 år. För personer som vid årets ingång har fyllt 25 år bör nedsättningen slopas. För personer som vid årets ingång har fyllt 23 men inte 25 år bör nuvarande regler fortfarande gälla. Det kommande förslaget bör träda i kraft den 1 juli 2014.

Skatt på kapitalägande

3:12-reglerna ändra

  1. Krav på visst ägande för att få utnyttja löneunderlagsregeln införs. Den hårt kritiserade ändringen av löneunderlagsregeln vill regeringen inte ändra. Lönebaserat utrymme ska beräknas bara om delägaren äger en andel i företaget som motsvarar minst fyra procent av kapitalet i företaget.
  2. Löneuttagskravet ändras på så sätt att det högsta löneuttagskravet sänks från dagens tio inkomstbasbelopp till 9,6 inkomstbasbelopp. Ändringen i den här delen ska gälla från och med beskattningsåret 2016.
  3. En definition av dotterföretag införs. Avsikten med förslaget är att ett löneunderlag endast ska kunna utnyttjas av delägare i företag som ingår i en och samma koncern. Med dotterföretag avses ett företag i vilket moderföretaget, direkt eller indirekt genom ett annat dotterföretag, äger mer än 50 procent av kapitalet i företaget. Om företaget är ett svenskt handelsbolag eller en i utlandet delägarbeskattad juridisk person ska dock med dotterföretag avses ett företag i vilket samtliga andelar, direkt eller indirekt, ägs av moderföretaget.
  4. Takregeln återinförs. Det innebär att det lönebaserade utrymmet begränsas till att per år uppgå till högst 50 gånger den egna eller någon närståendes kontanta ersättning.
  5. Det lönebaserade utrymmet höjs från 25 till 50 procent av löneunderlaget.

Egenföretagarna och räntefördelning
Räntesatsen för positiv räntefördelning höjs från statslåneräntan ökad med 5,5 procentenheter till statslåneräntan ökad med 6 procentenheter.

Skatt på kapitalanvändning

Stiftelser och ideella föreningar
Nya skatteregler för stiftelser och ideella föreningar föreslås.

Reglerna innebär att samma allmännyttiga ändamål införs för såväl stiftelser som ideella föreningar.

De allmännyttiga ändamålen kommer framöver att innefatta bland annat idrott, kultur, miljövård samt omsorg om barn och ungdom. Ändamålet hjälpverksamhet bland behövande ändras till social hjälpverksamhet, vilket innebär en utvidgning till att omfatta behövande i även annat än ekonomiskt hänseende.

Vissa ändringar av fullföljds-, verksamhets- och öppenhetskravet görs samtidigt.

Skattefrihet för specialbyggnader slopas
Det som i dag är skattefritt är, enligt vad Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast, endast typiska fastighetsintäkter motsvarande ett beräknat marknadsvärde av nyttjandet av fastigheten. Bestämmelserna om inkomstskattefrihet för fastighetsinkomster från specialbyggnader och vissa lantbruksenheter slopas nu.

Dokumentationskrav vid internprissättning
Skatteverket får i uppdrag att utvärdera reglerna om dokumentationsskyldighet vid internprissättning. Uppdraget avser att utvärdera dokumentationsreglernas funktionalitet och att analysera möjligheterna till förenkling.

Skatt på konsumtion

Moms – Frivillig skattskyldighet för uthyrning
Kravet på ansökan och anmälan tas i de flesta fall bort för frivillig skattskyldighet till mervärdesskatt vid uthyrning av verksamhetslokaler. En obligatorisk skattskyldighet till mervärdesskatt vid uthyrning till mobiloperatör av plats på mast. Det finns också ett förslag om retroaktivt avdrag för ingående skatt på de kostnader för en ny-, till- eller ombyggnad som avser tid före ett beslut om frivillig skattskyldighet under uppförande av en byggnad.

Deklarationstidpunkten för moms
Regeringen aviserar ett förslag om att underlätta företagens skatteredovisning. Tidpunkten för att lämna mervärdesskattedeklaration för helt beskattningsår ska samordnas med tidpunkten för att lämna inkomstdeklaration. Den framskjutna deklarationstidpunkten ska endast omfatta företag som inte bedriver handel med andra EU-länder.

Energi- och miljöskatter
Energiskatten på biodrivmedel ändras när kvotplikt för inblandning av biodrivmedel i bensin och dieselbränslen införs.

En skattereduktion föreslås bli införd för mikroproduktion av förnybar el.

Energiskatten för blyfri flygbensin sänks.

Koldioxidskatten sänks för viss värmeproduktion inom EUs system för handel med utsläppsrätter.

Fordonsbeskattningen justeras genom att begreppet skattepliktig definieras.

Skatten på öl och vin höjs med cirka sju procent och skatten på sprit höjs med en procent.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons