Therese firar Redovisningskonsultens dag på hästryggen, tillsammans med döttrarna. En efterlängtad aktivitet som fått stå tillbaka under våren, på grund av arbetsbelastningen. I morgon, fredag, samlas så gänget från kontoret på restaurang Gillet i centrala Köping för en bättre lunch.

– En annan byrå i stan stängde för cirka ett år sedan, det gav oss ett 20-tal nya kunder. Genom att vi inlett en digitalisering strax före pandemin och har effektiviserat våra processer kunde vi ta in dem. I idealfallet hade vi kunnat stärka personalstyrkan samtidigt, men det är svårt att hitta personer med rätt kompetens, säger Therese och låter blicken fara ut åt vänster, över taken i centrum, bort mot det vita Rådhuset och den gröna park som omger Köpings kyrka.

Klassisk kund

Tårtan köps på anrika Konditori Bivurs andra lokal i Köping. Ja, det är Bivur som syns i filmen ”Tårtgeneralen” med Mikael Persbrandt överst i rollistan.

– De är en av våra nya kunder, de har ett konditori i Arboga också, säger Therese och skär upp en bit av den populära Giselatårtan som innehåller hallon, nötmaräng, sockerkaka och grädde.

Kundkännedomen är extremt god hos medarbetarna i det nyrenoverade kontoret på Västra Långgatan 6, där en djupblå heltäckningsmatta löper genom de skräddarsydda lokalerna. Man vet vilken lantbrukare som står inför maskininvesteringar, vilken företagare som vill generationsväxla eller sälja och den som nu måste stärka sina intäkter på nya sätt.

– Vi jobbar väldigt nära våra kunder och går mot allt mer rådgivning. Cirka 50 procent av våra kunder är skogsbrukare eller lantbrukare som driver enskilda firmor, så vi ser till att vara vassa inom det segmentet. Som för övrigt går bra och klarade sig bra genom pandemin, även om det fanns en viss oro i början.

Stabil  marknad

Köpings kommun, med 26 000 invånare, har tre större privata arbetsgivare: GKN/Volvo, Hästens sängar och det internationella verkstadsbolaget LEAX. I övrigt domineras näringslivet av mindre företag, lantbruk och skogsbruk. Therese Larsson beskriver en stabil utveckling och framtidstron är god, största utmaningen är som sagt att hitta nya kollegor med rätt kompetens.

Söker medarbetare

– Vi har en annons ute, där vi söker en etablerad redovisningskonsult. Men jag tror att vi får kombinera det med att anställa några som är färskare i yrket och lära upp dem. Srf konsulternas kurser och auktorisation är en given väg i det sammanhanget. Vi har till exempel anställt Josefin hos oss, hon var tidigare LIA-praktikant och har påbörjat sin resa till Auktoriserad Redovisningskonsult, berättar Therese Larsson vars senaste kurs ledde till en examen som Certifierad Affärsrådgivare.

Srf konsulterna-diplomen på väggarna hos Ekonomitjänster är många. Och fler kommer de att bli. För planen är att fortsätta växa. Och då måste kompetensen också göra det.