Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Digitala branschdagar: Med fokus på branschens utmaningar

När det nu inte blev några branschdagar, och heller ingen ekonomimässa i år, valde Srf konsulterna att genomföra ett digitalt evenemang den 24 september – Srf Fokus. Den röda tråden under det tre timmar långa seminariet var corona­pandemins effekter på det svenska näringslivet och hur vi agerar framåt.
Text: Tina Sjöström
Annons

Srf konsulternas förbundsdirektör Roland Sigbladh inledde seminariet och berättade att över 1 700 deltagare bokat sig till dagens webinar. Evenemanget bestod av tre seminariedelar med tillhörande frågestund. Talare var representanter från Bisnode samt Srf konsulternas branschansvariga för lön och redovisning, Zennie Sjölund och Lali Börjesson. Moderator för dagen var Srf konsulternas redovisningsexpert, Claes Eriksson.

Bisnode – Så har företagen påverkats av coronapandemin

Henrik Hargéus från Bisnode berättade om effekterna av coronapandemin i olika branscher. Tack vare de stöd som kommit många företag till del är antalet konkurser hittills i år lägre än vid samma tid föregående år.

I början av pandemin ökade dock konkurserna dramatiskt i hotell- och restaurangbranschen. En annan bransch som haft det tufft är butikshandeln för kläder där omsättningen sjunkit rejält. Totalt sett är dock detaljhandeln en vinnare, liksom byggbranschen.

Några tips för hur du kan agera för att undvika ekonomiska svårigheter är att se över kreditpolicyn, se över riskerna i befintlig kundportfölj, bevaka riskförändringar och ha en strategi för hur du ska agera. Enligt Henrik Hargéus består ungefär 80 procent av företags kreditförluster på problem med gamla välkända kunder. Det beror förmodligen på man i nära kundrelationer har en benägenhet att tona ner varningssignaler.

Branschfokus Lön

Zennie Sjölund berättade om vårens alla utmaningar för yrkesverksamma i lönebranschen och menar att de åtgärdspaket som regeringen beslutat om inte skulle ha varit möjliga att genomföra om det inte vore för alla kompetenta människor i löne- och redovisningsbranschen.

– Ni har verkligen visat att ni snabbt kan omsätta krångliga regelverk i handling, sa Zennie berömmande.

Vidare har våren och sommaren kantats av snabbt uppsatta regelverk, bland annat för sjuklönekostnader, tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgiften, karensavdragsersättning och det regelverk som tagit absolut mest kraft och energi från löneavdelningarna, korttidsarbete.

Zennie berättade vidare att Srf konsulterna tagit fram en branschkod för korttidsarbete för att underlätta arbetet, speciellt i början, för lönekonsulter och löneadministratörer.

– Tillsammans med Tillväxtverket lyckades vi också få regeringen att ändra sig angående den korta tid som först skulle gälla vid hantering av avstämningar, som innan sommaren beslutades att förlänga tiden för avstämning från två till fyra veckor. Under våren har det blivit mer tydligt att våra etablerade kontakter med myndigheter gör skillnad.

Förutom nya förutsättningar i form av snabbt uppsatta regelverk och distansarbete har effekterna av corona medfört en större respekt och förståelse för att lön är ett komplext område att hantera.

– Lönefolk har i större utsträckning blivit inkluderade i strategiska beslut, avslutar Zennie Sjölund sitt seminariepass.


Zennie Sjölund, Claes Eriksson och Lali Börjesson.

Branschfokus Redovisning

– Snabbt uppsatta regelverk har också varit aktuellt på redovisningssidan, inledde Lali Börjesson sitt seminariepass. Under coronakrisen har vi genomfört tre enkäter, två under våren och en efter sommaren, för att ta reda på hur krisen slagit bland våra medlemmar och deras kunder. Dessa visar att 9 av 10 har kunder som befinner sig i kris men många har också kunder som det går bättre för än någonsin. 80 procent av de som besvarade enkäten har fler uppdrag än tidigare och en stor del av uppgången består av rådgivningstjänster.

Lali berättade vidare att årets mest efterlängtade förenkling är att Skatteverket öppnat möjligheten att lämna hela deklarationen digitalt via tjänsten Filöverföring, något som även programvaruföretagen är beredda på.

– Annat som är på gång i branschen är den nya informationsskyldigheten, DAC 6 – lagen om rapporteringspliktiga arrangemang, som trädde i kraft den 1 juli. Den gäller bland annat för rådgivare och skattekonsulter och avser motverka aggressiv skatteplanering inom EU. Har du internationella kunder så se till att skaffa dig koll. På gång är också en översyn av bokföringslagen, som inte riktigt hängt med i utvecklingen. På grund av corona är detta nu kraftigt försenat men vi bevakar naturligtvis. Ytterligare en nyhet är den nya standarden för hållbarhetsredovisning för små- och medelstora företag, NSRS,Nordic Sustainability Reporting Standard. Vi kommer framöver att behöva förse våra kunder med bättre underlag ur hållbarhetssynpunkt så att de kan fatta kloka beslut.

Lali avslutade sin seminariepunkt med sina tre bästa tips:

– Se till att stå närmare kunden än vanligt, håll dina kunskaper aktuella och omvärldsbevaka. Då blir du väldigt svår att byta ut.

Läs mer:

Digitala branschdagar: 2020 års digitala kongress – inte som andra >>

Digitala branschdagar: Ny i styrelsen – Peter Boiardt >>

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons