Annons
Lön

En bransch i utveckling

Löneadministratörens roll har på senare år genomgått en stor förändring. Detta i kombination med allt fler pensionsavgångar har medfört en stor efterfrågan på personal med spetskompetens inom lön.
Text: Zennie Sjölund

Historiskt sett har löneadministratören haft låg status och varit underskattad i sin yrkesutövning. Det traditionella stansningsarbetet har alltmer ersatts av ett konsultativt arbetssätt. Den moderna löneprocessen i kombination med allt mer komplexa lagar och regler, self-service och ökad globalisering ställer ökade krav på löneyrket, vilket även tydliggör rollens mångsidighet.

Det finns i dagsläget ingen exakt statistik på hur många som är verksamma som löneadministratörer i Sverige. Detta eftersom klassificeringen av gruppen administratörer skett utan specificering av löneområdet. Från och med mars 2013 införs en ny klassificering som särskiljer löne- och HR-administratörer. Detta är ett viktigt led i att tydliggöra yrkesrollen, vars arbetsuppgifter ofta tas för givna. Att få fram lönebeskeden kräver kunskap och information, vilket kan innebära lika många behov att uppfylla som antalet anställda som får lön. Sverige har en komplex löneprocess, med lagkrav och i nuläget 572 kollektivavtal, vilket omfattar 92 procent av de anställda. Skatter, förmåner, socialförsäkringar, avtalspension, semesterhantering är några av de svenska löneområdena som kan vara komplicerade. Avtalsrörelserna med centrala förhandlingar sätter villkoren för lönerevisioner och renderar allt som oftast i omfattande retroaktiv lönehantering. Lön kräver rätt kompetens.

SRF Lön

2010 uppkom idén att bilda en förening för att representera yrket. Löneföreningen etablerades. Bakom initiativet stod intressenter från hela lönebranschen; utbildningsenheter, systemleverantörer, outsourcing bolag, avtalspensions specialister, mediebolag, rekryteringsfirmor, fackföreningar, arbetsgivarorganisationer, i skiftande storlek och med olika inriktning. Det huvudsakliga syftet med föreningen var att höja och öka statusen på löneyrket genom att:

  • Främja förändringen för effektiva och moderna löneprocesser.
  • Utveckla kompetensen inom yrkesrollerna inom löneområdet.
  • Leda utvecklingen inom yrkesområdet och erbjuda nätverk för föreningens medlemmar.
  • Att vara en partsorganisation och remissinstans i frågor som rör löneområdet.
  • Arbeta för auktorisation av yrkesrollen.

Auktorisation

Det strategiska valet blev att initialt arbeta för att tydliggöra yrkesrollen genom auktorisation. Löneföreningen vände sig därför till SRF, landets ledande organisation för redovisningskonsulter. SRF har cirka 6 000 medlemmar som anlitas av fler än 300 000 företag.

En mångårig erfarenhet av att auktorisera och kvalitetskontrollera redovisningskonsulter gjorde SRF till en naturlig part för Löneföreningen att vända sig till. Det påbörjades ett samarbete för att få till stånd en profilering av kraven för auktorisation av löneyrket.

Det som inleddes som ett utredningsprojekt visade snart att de två organisationerna och yrkesområdena hade möjliga synergieffekter. Som ett naturligt led i detta påbörjades ett arbete med att sammanföra de två organisationerna. En ny organisation, SRF Lön, bildades i oktober 2012. Kraven för auktorisation av lönekonsulter har arbetats fram och under 2013 kommer den första lönekonsulten att auktoriseras.

En stor del av de potentiella auktoriserade lönekonsulterna har mångårig yrkeserfarenhet av lönefrågor, utan en formell löneutbildning. Samtidigt har det under senare år utbildats inom löneområdet på yrkeshögskolor. Detta har resulterat i två kategorier inom yrket, för vilka kompetensen för att bli Auktoriserad Lönekonsult ska säkerställas. Det har fastställts två vägar till auktorisation; en formell utbildning med yrkeserfarenhet eller en mångårig yrkeserfarenhet. Ett beslut har även tagits att antagningskraven initialt skulle läggas på en grundare nivå med en tydlig målsättning att öka kraven vartefter. För att upprätthålla auktorisationen är fortbildning med tydliga aktualitetskrav obligatorisk. På detta sätt kan effektiva och moderna löneprocesser främjas och kompetensen inom yrkesrollerna inom löneområdet utvecklas.

Framtida SRF Lön

SRF Lön kommer i framtiden att vara den ledande branschorganisationen för löneområdet, och det självklara valet att företräda lönebranschen. Genom SRF Löns auktorisation och fortbildningskrav kommer löneyrkets status och kvalitet att öka. Marknadens respons på SRF Lön visar på att det finns ett behov att fylla. Kvalitetssäkring av lön ligger i allas intresse; den anställde, arbetsgivaren, samhället och vår organisation. Det är SRF Löns uppdrag.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons