Annons
Lön

En dag med lön i fokus

För femte året anordnades Stora Lönedagen, i år av tidningen Lag & Avtal. Bland många uppskattade föreläsare under dagen fanns Zennie Sjölund, branschansvarig lön på SRF. Under dagen delades även Stora Lönepriset ut, i år uppdelat i tre priskategorier: Årets Löneavdelning, Årets Lönechef och Årets Innovation.

Stora Lönedagen 2013 hölls i början av december förra året och lockade drygt 250 intresserade, både yrkesverksamma och studenter från branschen. Dagen inleddes med ett intressant seminarium om anställdas pensioner av Annika Creutzer. Sedan var det dags för SRFs egen löneexpert, Zennie Sjölund, att berätta om vilka möjligheter auktorisationen av lönekonsulter öppnar för alla som jobbar med lön. Och hon nämnde självklart det historiska beslutet som togs av kongressen i oktober, att lönekonsulter nu organiseras av SRF. Marknaden kommer därmed att få se en ny kvalitetssäkrad yrkesroll växa fram – Auktoriserad Lönekonsult.

Zennie underströk att auktorisationen höjer kvaliteten på yrket, klassificerar kompetens samtidigt som det ger en förtroendemärkning. Lön är ett komplext och samhällsbärande område där yrkesrollen hela tiden ställs inför ökande krav på ny och bredare kompetens. Globaliseringen medför också ökade krav på att kunna hantera internationella löner.

Yrkesrollen tydliggörs

– I och med att vi organiserar dem som jobbar med lön så tydliggörs yrkesrollen. Det ger oss ökade möjligheter att påverka vår omvärld. Det behövs. Ta bara semesterlagstiftningen, den hade inte sett ut som den gör om organiserade lönekonsulter hade fått vara med och utforma den, sade Zennie, vilket lockade till instämmande skratt från publiken.

På seminariet redogjorde hon också för de krav som ställs för att man ska få auktorisera sig. Bland annat krävs minst tre års erfarenhet för dem som utbildat sig på Yrkeshögskola (sex år för dem utan).

De första Auktoriserade Lönekonsulterna väntas få sina certifikat i början av 2014. Intresset från branschen har varit stort och Zennie Sjölund berättar för Konsulten, när vi får en pratstund efter seminariet, att de som sökt om auktorisation är otroligt kompententa.

– Branschen kommer att må bra av auktorisationen. Ju fler medlemmar vi får, desto lättare blir det att driva opinion i frågor som rör löneområdet.

Zennie Sjölund säger att det inte finns statistik på hur många som arbetar med lön i landet, men uppskattningsvis är det åtminstone cirka 7 000-8 000. Målet för SRF Lön är att 1 500 av dem ska vara auktoriserade inom tre år. Och får man döma av intresset från branschen så är det ett högst relevant mål.

Även intresset från systemleverantörerna på lönesidan har varit stort och SRF Lön leder ett samverkansprojekt med aktörer från hela lönebranschen.

– Det är viktigt att skapa bra relationer till alla som på något sätt arbetar med lön.

Nätverk av experter

Inom SRF har det skapats ett nätverk med några av Sveriges främsta löneexperter och bland dessa kommer SRF Lönegrupp att skapas. De ska hjälpa till med ställningstaganden i svåra lönefrågor, efter frågeställningar från bland annat Auktoriserade Lönekonsulter.

Även om arbetet inom lön tagit sjumilakliv under de senaste åren återstår massor att göra. Mycket är redan på gång. Under våren släpps en gemensam nomenklatur, löneartsplan, för lön och ett lexikon i löneengelska. Arbete pågår också med ett valideringssystem för utbildningar och med att ta fram en gemensam branschspecifik standard för hur avtal och regler ska tolkas. Med mera.

– Jag möts av ett otroligt positivt intresse och positiv energi när jag är ute och pratar om auktorisationen. Det är många som spontant kommer fram och tackar för jobbet vi gör. Auktoriserad Lönekonsult kommer att bli en kraftfull yrkesidentitet, säger Zennie Sjölund, avslutningsvis.

Stora Lönepriset

Åter till Stora Lönedagen 2013 där Stora Lönepriset var en av dagens begivenheter. Här följer priskategori, pristagare och motiveringar:


Academic Work

Årets Löneavdelning – Academic Work
Vinnarna av Stora Lönepriset 2013 i kategorin Årets Löneavdelning är ett fantastiskt gäng med resultatfokus.

Det som utmärker dem är att de blivit duktiga på att utveckla processerna och på så sätt kommit närmare kunderna.
Avdelningen har förmågan att se kopplingen till det man gör i vardagen, så att det ger effekt för kunderna. De ser sin del i det totala resultatet.

När de startade sitt förändringsarbete för 18 månader sedan tog arbetsprocessen att göra färdigt lönerna till ekonomiavdelningen tio dagar. Nu gör man det på fem dagar. Dessutom gör man det med samma resurser, utan att stressen har ökat och med ökad kvalitet.


Martina Törnsten, Axfast

Årets Lönechef – Martina Törnsten, Axfast
Stora Lönepriset 2013 i kategorin Årets Lönechef går till en kandidat som lyckats med något unikt inom lönebranschen. Hon har själv drivit igenom att lönechefen ska ha en plats i ledningsgruppen och på så sätt lyft lönefrågorna högre upp i organisationen.

Årets lönechef fokuserar på kundperspektivet, där de fyra ledorden är arbetsrätt, ekonomi, teknik och service. För att åstadkomma detta resultat arbetar hon med att tydliggöra medarbetarnas yrkesroller, bland annat genom att skapa funktionsansvar. Och framgången ligger i att hon lyfter medarbetarnas kompetenser genom ett intensivt motivationsarbete.


Sven Ingemarsson, HRM Software

Årets Innovation – Sven Ingemarsson, HRM Software
HRM Software ABs programvara för löne- och personaladministration har under året haft stora framgångar marknadsmässigt. Innovatören Sven Ingemarsson har varit med sedan start i detta bolag men har under hösten sadlat om till ett eget litet konsultbolag med bara sig själv som anställd. Sven har de senaste 34 åren varit primus motor och innovatör och delaktig till ett antal framgångsrika systemlösningar för löneadministration i olika företagskonstellationer. Några exempel är PA-systemet, PI-lön och HR-plus.

Programvaran har stor flexibilitet och anpassningsförmåga gentemot olika användarroller. Tillgängligheten och driftformerna möter den nya teknikens fördelar på ett genomtänkt sätt. En innovation av denna komplexitet är inget som skapas under bara ett år utan ett resultat av ett fokuserat och uthålligt utvecklingsarbete med många involverade under åtskilliga år. Bakslag och problem är vanliga, men en god innovation klarar alltid även dessa påfrestningar tillsammans med den målmedvetne innovatören i spetsen.

Text: Mats Åsman  Foto: Mats Åsman och Fredrik Persson

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons