Tidningen Konsulten
Fredag 19 Januari 2018

PROFILEN: Martin Sander

Ett proffs på rekrytering

På sex år har Martin Sander gått från nyanställd säljare till vd, från fem till över 800 anställda.
Företaget Bravura, som verkar i bemannings- och rekryteringsbranschen, gjorde minst sagt en
kanonvärvning.

När Martin Sander väl avslutat sina ekonomistudier hade han en idé om att börja jobba med finansiella tjänster. Dock förstod han att den typen av tjänster förväntade betydligt mer än 40 timmars arbetsvecka, något som han just då inte hade möjlighet till eftersom hans fru väntade deras första barn. Jobbet som säljare på Bravura tänkte han sig som en tillfällig anställning, mest för att ha en inkomst.

– Jag hade aldrig haft några planer på att jobba med rekrytering och bemanning, berättar han. Först såg jag jobbet på Bravura som en nödlösning eftersom jag inte riktigt visste vad det var för bransch jag gav mig in i, mer som att ha ett jobb tills jag hittade den tjänst som jag egentligen ville ägna mig åt. Bravura var då ett litet företag med bara fem anställda och jag klickade direkt med de två grundarna Henrik Jakobsson och Kristoffer Eriksson. Jobbet som säljare passade mig bättre än jag trodde. Jag kunde påverka min tjänst, ju mer jag investerade i tid desto mer fick jag tillbaka. Ett incitament som verkligen funkade för mig.

Vi går tillbaka i tiden, Martin Sander hade en helt annan karriär innan han tog sin kandidatexamen i ekonomi. Under uppväxten i Eksjö ägnade han mycket tid åt idrott, framför allt handboll. Efter gymnasiet ville han, som så många andra unga, bort från småstadslivet och flyttade till Linköping för att plugga. Det blev en kortvarig studieperiod eftersom han egentligen inte kände sig redo. Istället försörjde han sig på diverse ströjobb. Dessutom hade han återupptagit handbollsspelandet. Trots att han gjort ett uppehåll under sena tonåren var han en lovande spelare och fick till slut erbjudande om att spela i högsta serien med Djurgården. Det hann också bli en sejour i Spanien som proffsspelare under några år. Skador gjorde dock att han återvände till Sverige, den här gången till Västerås, som spelande tränare.

– Det var under tiden i Västerås som jag bestämde mig för att återuppta universitetsstudierna, berättar Martin. Jag pluggade heltid på Stockholms universitet, ägnade mig åt handboll som tränare och spelare på halvtid och jobbade halvtid. En rätt intensiv period i mitt liv. När jag avslutade min handbollskarriär var jag också klar med studierna och skulle söka jobb.

Martin Sander

Karriären som säljare på Bravura inleddes.

– I början tyckte jag det var otroligt obekvämt med säljmöten och att ringa så kallade kalla samtal. Men jag fick svart på vitt att ju mer jag tränade, desto bättre gick det. Ungefär som i idrotten. Även om jag från början inte var en jätteduktig säljare så tilltalades jag av utmaningen och att få möta människor. Att göra skillnad för företag och arbetstagare. Efter ett tag insåg jag att jag faktiskt gillade mitt jobb och slutade se det som en tillfällig lösning.

Martin fick mer och mer ansvar och gick från teamledare till säljchef och nationell säljchef. Efter det blev han utsedd till vice vd och sedan två år är han vd för hela företaget. Under de åtta år som Martin varit en del av Bravura har företaget haft en enorm tillväxt. Personalen har ökat från fem till över 800, omsättningen har stadigt gått uppåt och Bravura har kvalat in som Gasellföretag varje år de senaste sex åren.

– Till viss del är det nog min förtjänst, säger Martin lite blygsamt. Men det är många som bidragit, annars hade det aldrig gått så bra. Vi har byggt vår tillväxt genom hårt slit, dedikerade och engagerade medarbetare.

Bravuras vision är att bli ett internationellt företag med verksamhet i flera länder och jämfört med andra företag i branschen ha de mest nöjda kunderna såväl som medarbetarna.

– När vi omsatte 50 miljoner började vi prata om att vi skulle satsa mot att bli ett miljardföretag, säger Martin. Det är ett av målen vi siktar mot. Mitt personliga mål är att ta oss dit och att utvecklas i takt med att företaget växer. Att växa på kort tid ställer stora krav på hög förändringsbenägenhet i organisationen, annars är det inte möjligt. Det kommer även att ställa stora krav på mig som vd och ledare.

Som så många andra tycker Martin att hans tid som tränare och ledare i idrottsvärlden har gett honom goda förutsättningar att bli en bra ledare även i företagssammanhang.

– Jag har själv alltid haft bra ledare när jag idrottat, som har kunnat engagera för lagets bästa. Ett starkt arbetsteam kan göra skillnad när man jobbar kollektivt. Man når inte elitserien om man inte lägger ner stort arbete och tränar mycket, detsamma gäller i näringslivet. Vi blir inte bra om vi inte anstränger oss. Den synen har jag definitivt fått med mig från mitt eget idrottande, från lagsporten.


3 tips när du själv ska rekrytera

1: Titta först på vilka färdigheter personen behöver ha, om de inte finns, kan de utvecklas? Det är viktigare än faktisk CV-kompetens.

2: Personen ska passa in i företagets värderingar, personlighet är det som är helt avgörande vid rekrytering.

3: Stärk din egen kompetens i rekryteringsarbete genom att ta hjälp vid behov.


Martin Sander
Bor:
I Stuvsta söder om Stockholm
Familj: Fru och tre barn
Fritid: Då är jag pappa. Jag tycker om att träna, antingen själv eller följa med barnen på deras aktiviteter.
Drömyrke som barn: Jag har aldrig haft något direkt drömyrke, fotbollsproffs var nog det jag funderade på. Däremot har jag ett drömyrke nu, skulle inte vilja byta.
Stolt över: Mitt liv, min familj, mina kollegor och att vi som företag kunnat vara med och påverka och utveckla så många människor och företag som vi gjort under åren.

Bravura
Omsättning föregående år: 290 miljoner
Beräknad omsättning i år: 370 miljoner
Antal anställda: 820 – 165 internt och 650 konsulter
Kontor på sex orter: Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Linköping och Sundsvall
Gasellföretag sex år i rad

Text: Tina Sjöström Foto: Tina Forslund

Affärsutvecklingscheckar 2018

Nu finns åter möjligheten att söka utvecklingsstöd för företaget. Ett bra tips till dig i branschen som är i... Läs mer

Genombrott för digitala kvitton väntas i år

Digitala kvitton har funnits i flera år och många företagare använder dessa flitigt redan nu. Men för vanliga konsumenter... Läs mer

Ivan Deiro med personal vann Årets lönepris 2017

Ivan Deiro är senior manager på Volvos löneavdelning. Vid Stora lönedagen i november fick han ta emot utmärkelsen Årets... Läs mer

Tuna in – nu kommer Lönepodden!

Den 25 januari är det premiär för Lönepodden, en inspirationskanal för yrkesområdet lön. Lönepodden kommer att bjuda på intressanta... Läs mer

Debatt: Riksrevisionens rapport om revisionsplikt

Tillsammans med övriga medlemmar i Näringslivets regelnämnd NNR tar Srf konsulterna nu upp debatten kring revisionsplikten. Vårt fokus är... Läs mer

Ändringar i viktiga lagar och förordningar

Runt årsskiften brukar som regel ett flertal lagändringar träda i kraft. Så även detta år. Bland annat kan vi... Läs mer

Jämställda livsinkomster på agendan

Regeringen har beslutat att ta fram en ny handlingsplan för att minska skillnaderna i livsinkomster mellan kvinnor och män.... Läs mer

Tre nya uttalanden i serien Srf U

Srf konsulternas redovisningsgrupp har beslutat om tre nya uttalanden om tolkningsfrågor i K2. Srf U 9 besvarar frågan om... Läs mer

Dataskyddslagen, svenskt komplement till GDPR

När GDPR träder i kraft den 25 maj så kommer den att stöttas upp av en svensk lag, dataskyddslagen.... Läs mer

Betalappar vanligare än kontanter

En ny undersökning visar att betalappar används oftare än kontant­er för vissa betalningar och att unga kvinnor är mer... Läs mer
Tillbaka till startsidan