Annons
Lön

Får semesterdagar betalas ut under frånvaro?

Kan man betala ut semesterdagar till en anställd som till exempel är långtidssjuk? Svaret är ja men med förbehållet att det först kan göras när semesteråret är slut.
Text: Thomas Englund
Annons

Intjänade betalda semesterdagar ska enligt semesterlagens regler betalas ut i samband med semesterledighet. Slutar den anställde ska ej uttagen och intjänad semester betalas ut som kontant semesterersättning. En vanlig fråga är om man kan betala ut semesterdagar i pengar utan motsvarande ledighet för till exempel personer med sjukfrånvaro eller långtidsfrånvaro av någon annan anledning.

Om man utgår från semesterlagens åtskilda intjänande- och semesterår gäller att den semester som är intjänad under intjänandeåret (1 april – 31 mars) ska tas ut i ledighet året efter under motsvarande period, det så kallade semesteråret.

Om en anställd insjuknar eller är frånvarande av någon annan anledning under huvudsemesterperioden och därmed inte är semesterledig kan inte några semesterdagar betalas ut kontant istället för den uteblivna semesterledigheten. Det är inte tillåtet att få intjänade semesterdagar utbetalda för att bättra på sin ekonomi. De betalda semesterdagarna får istället läggas ut i ledighet när hen återkommer i tjänst, detta även om det är under tid då man normalt inte brukar vara semesterledig. Att ”fiktivt” bryta sjukfrånvaron och lägga ut semester är inte tillåtet. Om detta ska vara möjligt ska sjukfrånvaron brytas även hos Försäkringskassan. Det är visserligen inget hinder från Försäkringskassans regler att samtidigt som sjukpenning utbetalas få intjänad semesterlön utbetald men det strider däremot mot semesterlagens regler. Skulle den anställde däremot vara frånvarande resten av semesteråret så att det inte är möjligt att vara semesterledig ska vissa av semesterdagarna betalas ut. Lägg märke till att det står ska; detta enligt semesterlagens regler. Här är det dock lite krångligt att räkna ut hur många av de intjänade semesterdagarna som ska betalas ut.

Exempel: Elon har 25 betalda semesterdagar varav fem dagar togs ut i början av semesteråret. Elon blev sjuk den 1 juni och var det semesteråret ut, det vill säga till den 31 mars året därpå. Fram till den 31 mars har Elon tjänat in nya semesterdagar, totalt 17 dagar. Eftersom sjukfrånvaro bara är semesterlönegrundande i 180 dagar tjänades inte fullt antal dagar in. Totalt per den 31 mars finns alltså dels 20 ej uttagna dagar från föregående intjänandeår, dels 17 nya intjänade dagar, totalt 37 dagar. Av dessa ska enligt semesterlagen 25 dagar föras till kommande semesterår som ordinarie betalda semesterdagar. Resterande 12 dagar ska betalas ut som kontant semesterersättning.

Dessa regler medför att Elon den dag han kommer i tjänst har fullt antal semesterdagar. Detta skulle inte ha varit fallet om man hade betalat ut semesterdagar i samband med hans sjukfrånvaro. Reglerna är med andra ord en slags skyddsregel för de anställda som garanterar dem betald semester även efter en långtidsfrånvaro.

Vissa kollektivavtal kan tillåta utbetalning av semesterdagar utan motsvarande ledighet i de fall det avser semesterdagar utöver lagens 25.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons