Enligt statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt var det bara 69 procent som valde att starta sitt nya företag i aktiebolagsform. Denna siffra har tidigare legat på 72 procent. En blygsam minskning kan tyckas men att färre väljer aktiebolag, som ändå är den säkraste och mest effektiva företagsformen om man som företagare menar allvar med sin satsning, kan tyda på ett osäkert företagsklimat. Man vågar helt enkelt inte.

– Att allt färre startar aktiebolag måste tas på allvar. Detta trendbrott betyder i värsta fall att färre vågar satsa fullt ut på småföretagarlivet. Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag kan det få effekt på både sysselsättning och välfärd, säger Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson i ett pressmeddelande.

Om det nu är en trend vi ser, att både antalet nystartade företag och aktiebolag som företagsform minskar, gäller det att bryta den så fort som möjligt. Det betyder att frågor som rör småföretagande måste prioriteras och att det krävs bättre förutsättningar för att starta, driva och även utveckla företag.