Annons
Företagande Företagande

Felaktig moms ska krediteras

Eftersom bolaget inte hade skickat ut cirka 100 000 kreditfakturor till privat-personer fick bolaget ingen återbetalning av felaktigt debiterad mervärdesskatt.
Text: Srf konsulterna

B AB hade i det aktuella målet tagit ut 25 procent moms vid försäljning av fotoböcker. Efter att Högsta förvaltningsdomstolen i juni 2011 klarlagt att det endast ska var sex procent moms på sådana produkter begärde B AB att få tillbaka den felaktigt debiterade momsen från Skatteverket.

Kreditfaktura

Från och med 2008 måste en feldebiterad moms krediteras för att säljaren ska kunna få tillbaka momsen. Kravet på att ställa ut en kreditfaktura kan dock frångås om det finns särskilda skäl. Av förarbetena till lagstiftningen framgår att särskilda skäl endast kan föreligga i de fall köparen är okänd, köparen har avlidit, eller företaget har upplösts på grund av konkurs eller likvidation.

Kammarrätten

I kammarrätten anförde B AB bland annat att ett krav på utfärdande av kreditfakturor i deras fall skulle innebära en generell kreditering av närmare 100 000 fakturor. Eftersom kunderna flyttar, byter efternamn, gifter sig med mera, och kundregistret därutöver regelbundet gallras med hänsyn till bestämmelserna i personuppgiftslagen, förlorar det snabbt aktualitet. Bolaget ansåg därför att det fanns särskilda skäl för att efterge kravet på kreditfaktura.

Kammarrätten i Göteborg hänvisade till att Högsta förvaltningsdomstolen i sin dom HFD 2013 ref 78 uttalat att kravet på kreditfaktura bör kunna efterges om det visserligen inte är omöjligt men ändå bedöms som orimligt svårt att utfärda kreditfaktura.

Enligt kammarrätten skulle det medföra en betydande arbetsinsats för B AB att utfärda kreditfakturor till samtliga köpare. Det kunde dessutom inte uteslutas att vissa av köparna var svåra eller omöjliga att identifiera.

Trots det ansåg kammarrätten att det inte kunde anses orimligt svårt för bolaget att utfärda kreditfakturor. B AB fick därför inte tillbaka den feldebiterade momsen.

Dom 2014-05-20. Mål nr 8901-8903-12

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons