Annons
Lön

Förändringstryck på LAS

Få lagar är så omdiskuterade som lagen om anställningsskydd (LAS). Sist-in-först-ut-principen är välkänd och lagen anses i många undersökningar vara ett av de stora hindren för ökat antal anställningar i Sverige. Bland annat för att kringgå LAS regler har nu marknaden skapat ett mellanting av anställd och företagare som kallas egenanställning.
Text: Zennie Sjölund

Ökad flexibilitet

Flera organisationer driver frågan om förändringar i arbetsrätten för att öka flexibiliteten kring anställningar. En del av det som upplevs som en svårighet i LAS är hanteringen av anställningsformer. Anställningsformer har förändrats genom åren, och kunskapen kring begreppet är varierande. Vem är anställd och vem är uppdragstagare? Inom den definitionen regleras skattehanteringen, försäkringsskydd och rätten till arbetet. Bemanningsföretagens etablering är ett exempel på hur på svenska marknaden har skapat nya förutsättningar för att öka flexibiliteten kring anställning.

Bransch på offensiv

Entreprenörskapsforum lyfter i sin årsrapport fram moderniseringen av arbetsrätten som en av de tre viktigaste ekonomisk-politisk slutsatserna för Sveriges tillväxt. Innovationer och tillväxt genom ökad rörlighet på arbetsmarknaden har en positiv effekt inte bara på produktivitet utan också på innovationer och i förlängningen tillväxt. Som ett relativt nytt fenomen, även om det har funnits varianter sedan 1990-talet, och som en reaktion på detta sprider sig något som kallas ”egen anställning” på den svenska marknaden. Marknadsföringen har varit intensiv för egenanställningsföretag med mottot ”fakturera utan företag”. Egenanställningsföretagen kallas ibland för plattformsföretag, faktureringsföretag eller självanställningsföretag. Vad innebär egentligen det? Hur fungerar det?

Förutsättningar

Egenanställning är i princip en anställning som uppdragstagare hos ett egenanställningsföretag som tar det juridiska ansvaret. Den egenanställde driver sin egen verksamhet, sköter sina egna uppdrag och betalar en avgift, vanligtvis en procentsats på fakturaunderlaget, i utbyte mot att egenanställningsföretaget sköter administrationen. Det blir ett tydligt alternativ för de personer som annars via till exempel en enskild firma anlitas som uppdragstagare, för de som annars skulle behöva ha F-skattsedel och underlättar även för de som vill testa sin företagsidé i kombination med en tillsvidareanställning. Egenanställning kan även vara ett alternativ för personer som står längre från arbetsmarknaden och kan ses som en hybrid mellan anställd eller egen företagare, under förhållanden som inte medför arbetsgivarförpliktelser enligt LAS för de företag som beställer uppdrag. Skatteverket har förtydligat förutsättningen för att vara egenanställd, att det i förväg ska vara uppgjort för vilka uppdrag egenanställningsföretag ska vara avtalspart och faktureringsansvarig för, det vill säga innan ersättningen för ett uppdrag avtalas. Det går inte för en egenanställd att i efterhand fakturera för ett utfört uppdrag via egenanställningsföretaget. Den egenanställde utför ett uppdraget inom ramen för allmän visstidsanställning vilket innebär att anställningen med villkor, tid, utförande och omfattning påbörjas och avslutas vid varje enskilt uppdrag. Definitionen enligt branschorganisationen är att de egenanställda är anställda med förmåner motsvarande den svenska kollektivavtalsnivån, med den skillnaden att anställningen oftast är under en begränsad tid. Det innebär att egenanställning ska ge rätt till såväl sjuklön som i förekommande fall avtalspension. egenanställningsföretag utfärdar även arbetsgivarintyg som ska ligga till grund för beräkning av A-kassa, men enligt Egenanställningsföretagens Branschorganisation så är det i nuläget ovisst om de egenanställda exempelvis har rätt till A-kassa och vilka försäkringar som de omfattas av.

Hantering

Det blir egenanställningsföretag som, på samma sätt som om det hade förelegat ett vanligt anställningsförhållande, har skyldigheten att redovisa arbetsgivaravgifter, göra skatteavdrag och lämna kontrolluppgift. Om det är en person som är egenanställd och är bosatt i utlandet gäller reglerna kring detta på samma sätt som en vanlig anställd. För en egenanställd som är folkbokförd i och skattskyldig i annat europeiskt land till exempel med beviljad SINK-skatt så hanteras den egenanställde enligt de reglerna. Eftersom inkomsterna kan komma att variera så hanteras lönen som om den är oregelbunden, med 30 procent och för den egenanställde kan det behöva jämkas. Det som blir knepigt är när egenföretagarna behöver göra inköp för till exempel arbetsverktyg. Inköpen kan inte göras via företaget eftersom inköpet då ägs av detsamma, utan då får den anställde betala privat och yrka avdrag för i självdeklarationen för belopp över 5 000 kronor.

Prognos

Rätten till att få ett anställningsavtal som tydliggör detta finns LAS, och även vilken form av anställning som är tillåten. Det är inte helt ovanligt att begreppet ”timanställning” används inom företag och bland allmänheten. En anställningsform som vanligtvis faller under den av LAS eller kollektivavtal reglerade allmän visstidsanställning, men som inte finns enligt lag. Vid allmän visstidsanställning måste förutsättningarna tydliggöras för att om inget annat har överenskommits så är anställningen en tillsvidareanställning. Så visst kan anställningshanteringen uppfattas som krånglig. Idag är över 10 000 personer egenanställda, och branschorganisationen jobbar nu med att få fram en auktorisation för de företag som erbjuder egenanställning, motsvarande den som finns inom bemanningsbranschen. Bemanningsbranschen har sedan uppkomsten stärkt upp de verksammas rättigheter och reglerats genom bland annat EUs bemanningsdirektiv. Enligt branschorganisationen jobbar idag 1,5 procent av den sysselsatta befolkningen inom bemanningsbranschen och 85 procent har tillsvidare anställning. När den branschen uppkom var det för att hantera företagens varierande behov av personal, och har sedan under tjugo år varit Sveriges snabbast växande bransch. Egenanställningsbranschen som ett nytt fenomen är inte särskilt undersökt, men det finns indikationer på att det är en växande bransch. LAS har under många år varit ifrågasatt och kanske lagen kommer att utökas med andra mer flexibla anställningsformer. Kommer egenanställning då bli en av dessa? Internationellt sett så finns flera varianter av denna anställningsform och med ökad globalisering, en rörligare arbetskraft inom EU och stort behov av en flexibel svensk arbetsmarknad är det en möjlighet.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons