För de företagare som anlitar deklarationshjälp har det varit svårt att deklarera helt digitalt. Vid deklarationen 2017 var det bara en fjärdedel av alla företag som anlitade en redovisningskonsult som gjorde det. Därför gjorde Skatteverket om tjänsten redan förra året, men lanseringen kom så sent vilket gjorde att de flesta fortsatte att skicka in sin deklaration på en papperskopia. Endast 65 000 av 300 000 företagare använde sig då av den digitala tjänsten. Nu ska det bli bättring. Nu kan redovisningskonsulten göra klart hela deklarationen, ända fram till själva godkännandet. Det gör företagaren själv med hjälp av sin e-legitimation.

– I år har vi sett ett behov att utveckla tjänsten ytterligare, bland annat genom en tydligare kvittens som kunden kan dela till sin redovisningsbyrå. Dessutom finns tjänsten nu också på engelska vilket vi hoppas ska underlätta för många, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Vill du få hem deklarationsunderlagen tidigare? Om du anslutit företaget till en digital brevlåda senast den 28 februari så är det möjligt. I så fall kommer deklarationen redan 7-13 mars, annars får man vänta till 15 mars-15 april.

Hörde du till dem som svor över att brevlådan hos Skatteverket var bortplockad förra året? Nu kanske du har tur och får tillbaka den tillfälligt. På ett sextiotal platser i landet öppnas brevlådor för dem som vill lämna deklarationen på det viset. Vissa kontor kommer också att få utökade öppettider de sista veckorna.

– Nästan 90 procent av alla privatpersoner deklarerar digitalt och bland dem som deklarerar på papper postar de flesta sin deklaration. Men vi vill göra det enklare även för dem som vill komma direkt till oss. Därför öppnar vi tillfälligt brevlådor på ett antal kontor de sista veckorna, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

– Så länge Skatteverkets e-tjänster fungerar som de ska så kan brevlådorna kännas både gammalmodiga och överflödiga. Men om e-tjänsterna inte fungerar, vilket var läget vi hamnade i förra våren, så innebär det stort merarbete för de redovisningskonsulter som inte kan göra klart uppdragen till sina kundföretag, så detta har vi lobbat hårt för, hälsar Mats Brockert, skatteexpert hos Srf konsulterna.

Här listas de platser där du kan hitta de tillfälliga brevlådorna och alla kontor med utökade öppettider >>