Annons
Företagande Företagande

Förbud mot dubbla straff

En person som Skatteverket påfört skattetillägg på grund av att han lämnat oriktig uppgift i skatteförfarandet får därefter inte dömas för skattebrott för samma skatteförseelse. Det har Högsta domstolen slagit fast.
Text: Srf konsulterna

I det aktuella målet hade Skatteverket påfört en företagare skattetillägg för tre transaktioner som var att betrakta som lön till honom från hans bolag. Bolaget hade dessutom blivit påfört skattetillägg på grund av felaktigt redovisad moms och arbetsgivaravgifter. Företagaren dömdes i både tingsrätt och hovrätt för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott till fängelse samt näringsförbud.

Företagaren överklagade hovrättens dom och yrkade att åklagarens talan skulle avvisas. Han ansåg att åtalet inte var förenligt med Europakonventionens förbud mot dubbel lagföring, eftersom det hade tagits ut skattetillägg med de påstådda oriktiga uppgifterna som åtalen avsåg som grund.

Motivering

Högsta domstolen (HD) konstaterar i sitt beslut att skattetillägget har en straffrättslig karaktär samt att skattetillägg och skattebrott kan baseras på en och samma oriktiga uppgift i deklarationen. De kan alltså avse ”samma brott”. HD underkänner därför det svenska systemet med dubbel lagföring vid oriktig uppgift när det gäller moms, inkomstskatt, arbetsgivaravgifter och liknande avgifter.

Däremot finns det enligt HD inte tillräckligt stöd i dagens praxis för att anse att ett bokföringsbrott i tid och rum är helt förbundet med ett skattetilläggsbrott. Ett beslut om skattetillägg utgör därför inte hinder mot åtal och dom för bokföringsbrott.

En fysisk person som har påförts skattetillägg vid oriktig uppgift om moms, inkomstskatt och avgifter som debiteras i en enskild näringsverksamhet är alltså skyddad mot att bli lagförd och straffad för motsvarande skattebrott.

Normalt finns dock, enligt HD, inget hinder mot att åtala ägaren/uppgiftslämnaren enligt skattebrottslagen när skattetillägg har tagits ut av en juridisk person. Men förbudet mot dubbel lagföring gäller även i ett sådant fall om den fysiska personen i egenskap av företrädare krävts på betalning för den juridiska personens skattetillägg.

Hinder mot åtal för skattebrott föreligger så snart Skatteverket har fattat ett beslut om att ta ut skattetillägg, oavsett om beslutet har vunnit laga kraft eller inte, framhåller HD.

Beslut

HD kom i det aktuella målet fram till att åtalet mot företagaren skulle avvisas när det gällde frågan om det grova skattebrott som gällde hans inkomstskatt eftersom han i den delen personligen hade påförts skattetillägg. Däremot fanns inget hinder mot att pröva åtalet för grovt skattebrott avseende moms och arbetsgivaravgifter eftersom skattetilläggen hade påförts bolaget och inte företagaren personligen.

Avslutningsvis slog HD fast att påförda skattetillägg inte utgjorde något hinder mot att pröva åtalet för grovt bokföringsbrott eller näringsförbud.

Beslut 2013-06-11. Mål nr: B4946-12

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons