Annons
Lön

Fördjupning. Post corona – vad lär vi oss

Även om vi inte vet när, så kommer en tid när den pandemi som nu håller ett järngrepp om våra liv är över. Hur utfallet blev kan vi bara sia om, men vi kan redan nu dra lärdomar av den tid som har passerat.
Text: Zennie Sjölund

För att stävja de ekonomiska konsekvenserna av covid-19 har regeringen med samarbetspartierna infört nio åtgärdsbudgetar under våren. Åtgärder som till mycket stor del har kommit att handla om att hantera de flesta företags största tillgång och kostnad, de anställda.

Så kom det som nog kommer att vara en av de största utmaningarna någonsin – KTA (korttidsarbete). Som om det inte varit nog med antalet förkortningar som landat i knät på lönekonsulten med AGI (arbetsgivardeklaration på individnivå), GDPR med mera. Det som vi från början var osäkra på hur vi ens skulle benämna permittering eller inte, skulle komma att påverka många företags arbetstimmar. KTA har omfattat närmare 600 000 anställda och prognosen för hur mycket detta kommer att kosta ligger på 44 miljarder. Företagens anställda har gått ner i tid, med undantag för löneavdelningarna, där det snarare är tvärtom. När insikten slog företagsledningen, vi måste dra tillbaka korttidsarbetet på löneavdelningen för att hantera resten av de anställda. Då börjar förståelsen för hur viktig lönekompetensen är för att kunna hantera denna typ av kris. Lön blir involverad i strategiska beslut.

Lärdom # 1 Lön har tydliggjort sin betydelse.

När omständigheterna gör att lagar och regler måste regleras snabbt, då agerar myndigheter utifrån bästa förmåga. Skatteverket visar på hur man hanterar uppkomna situationer smart, exempelvis hur man på två dagar hade en lösning för den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifter. Och det var kommunicerat och avstämt med lönesystemleverantörerna. Myndigheter som inte har samma erfarenhet av samverkan hade det tuffare, men det fanns de som ställde om otroligt. Tillväxtverket, som inte ens själva kunde förutse vilka proportioner deras handläggning skulle öka med, är den myndighet som verkligen blivit prövad. Och efter myndigheternas tolkning av de nya regelverken ska detta omsättas i praktiken. Av löneavdelningarna.

Lärdom # 2 Även när det inte finns facit så måste vi agera.

Tillbaka till AGIn och arbetsgivaravgifterna. När AGI infördes var det en stor förändring och fördelarna har ännu inte vägt över helt. Men, det var AGIn som möjliggjort en smidigare hantering av vissa åtgärder. Vi hade bara kunnat önska att utredningen om inkomstvillkor hade kommit längre. Den som hade inneburit att beräkning av ersättning enligt lagen om arbetslöshetsförsäkring hade utgått från uppgifterna hos Skatteverket istället för baserats på arbetsgivarintyg. Tänk om den hade hunnit förändrats. Tänk om vi hade haft en smidigare hantering även av beslut från Kronofogden så att det i övrigt över förväntan fungerande hemarbetet inte skulle behöva avbrytas för att hämta post på kontoret.

Lärdom # 3 AGI var bara början, det kommer mera.

Och vem hade trott för tio år sedan att du som jobbar med lön skulle kunna arbeta hemifrån. Nåväl, det gäller inte alla, men många har genom en påskyndad digitalisering fått se över processer och rutiner som medfört ett annat arbetssätt. Det har ställts krav på flexibilitet och ett omställningsarbete har gjorts på många arbetsplatser. För att inte tala om de som mitt i allt tar sig an LIA-studenter, med fantastiskt resultat!

Lärdom #4 Vi kan mer, om vi vill.

Så till sist den viktigaste lärdomen. Den är nog allra viktigast. För i all denna anspänning, med påfrestningar men också möjligheter så visar sig många från sin allra bästa sida. Srf Lönsam, Srf konsulternas samverkansgrupp med de svenska lönesystemleverantörerna, som kastar sig över korttidsarbete och som via digitala möten får fram en branschkod. Hur insikten om att det krävs samarbete för att ta sig an svåra, och också då bättre, tider. HR, ekonomi, myndigheter, system, ja här försöker man skapa de bästa förutsättningarna. Generöst har lönepersoner delat med sig av erfarenheter, på olika sätt och i olika sammanhang. Vad blir den sista lärdomen?

Lärdom #5 – tillsammans blir vi starkare.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons