Annons
Redovisning

Förenklad inlämning till Bolagsverket

Bolagsverket är en aktör som alla företagare har en koppling till. Som redovisningskonsult är du beroende av att digitala tjänster fungerar optimalt för en smidig arbetsprocess. Vi har känt dem lite på pulsen gällande funktionalitet och nya regler. Catarina Olsson, kommunikatör, har svarat.
Text: Tina Sjöström

Är det möjligt att skicka årsredovisning och revisionsberättelse separat nu när man använder den digitala tjänsten? Om inte, när beräknas detta fungera?
– Från mitten av december räknar vi med att driftsätta den funktionen, något vi vet att många längtat efter. Vi hoppas att detta leder till att intresset för att lämna årsredovisning digitalt ökar. Det verkar även som om de flesta programvaruleverantörer kommer att implementera detta i sina program.

Hur förbereder ni er för en eventuell sänkning av aktiekapitalet? Hur är informationen till alla företag som då får högre aktiekapital och vad ska dessa göra?
– Beslutet är ju inte taget än men vi förbereder våra interna system, e-tjänster och information på webbplatsen för en sänkning. När beslutet väl kommer har vi väldigt kort tid på oss. Vi måste även se över alla våra blanketter och mallar. De företag som har ett aktiekapital på högre belopp än 25 000 kronor behöver inte göra något, sänkningen berör bara nybildade aktiebolag. Sen är det förstås upp till var och en om man vill sänka sitt aktiekapital till 25 000 kronor om förslaget går igenom.

Det har varit viss kritik över att Bolagsverket inte kontrollerar när årsredovisningar med uppenbara konstigheter eller avvikelse skickas in. Hur hanterar ni detta? Vad skulle ni kunna kontrollera?
– Det är inte vår roll att kontrollera inlämnade årsredovisningar, vårt uppdrag är att offentliggöra och kungöra dessa. Vi granskar enbart det formella, att alla delar som hör till årsredovisningen är med. Vi har ingen möjlighet att kontrollera om det är rätt siffror, den uppgiften ligger på brottsutredande myndigheter. Det vi skulle kunna göra är att jämföra siffror från föregående år, men hur ska vi kunna veta om siffrorna är riktiga eller inte? Med hjälp av AI skulle vi kunna granska det som kommer in digitalt och få en flaggning om något avviker. Problemet är ju att siffrorna kan stämma även om avvikelsen är stor.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons