Annons
Skatt

Föreslagna skatteändringar 2015

Regeringen lägger fram en rad förslag i budgetpropositionen som innebär ändringar i beskattningen från och med 2015.
Text: Bertil Båvall
Annons

Jobbskatteavdraget trappas av för höga inkomster

Jobbskatteavdraget trappas av för dem med arbetsinkomster på över 50 000 kronor per månad. Avtrappningstakten uppgår till tre procent. Det innebär att den som tjänar mer än cirka 123 300 kronor per månad inte får något jobbskatteavdrag alls.

Skatten för pensionärer sänks

Skillnaden i beskattning mellan lön och pension tas bort. Det görs i ett första steg genom att skillnaden i beskattning helt avskaffas för inkomster upp till cirka 120 000 kronor per år.

Det förhöjda grundavdraget förstärks och sänker därmed skatten även för pensionärer med inkomster på upp till cirka 240 000 kronor per år.

Begränsad uppräkning av skiktgränsen för 2015

Den nedre skiktgränsen för uttag av statlig inkomstskatt på förvärvsinkomster ska begränsas genom att den räknas upp med förändringen i konsumentprisindex istället för – som idag – med förändringen i konsumentprisindex plus två procentenheter.

För beskattningsåret 2015 föreslås därför att den nedre skiktgränsen fastställs till 421 800 kronor. Den övre skiktgränsen föreslås uppgå till 616 100 kronor.

Avdrag för privat pensionssparande begränsas och slopas på sikt

Avdragsrätten för privat pensionssparande begränsas. Det fasta beloppet – som idag uppgår till 12 000 kronor per år – föreslås sänkt till 1 800 kronor per år. Det föreslås gälla premier och inbetalningar som görs under 2015. Från och med 2016 bör avdragsrätten slopas helt. Reglerna om pensionssparavdrag för personer utan pensionsrätt i anställning är oförändrade.

Socialavgifterna för unga höjs

Nedsättningen av socialavgifter för personer yngre än 26 år slopas. Avvecklingen av nedsättningen sker i två steg genom att nedsättningen halveras från och med 1 januari 2015, för att upphöra helt per den 1 januari 2016.

Det innebär att arbetsgivaravgifterna för ersättningar som betalas ut under 2015 till personer födda 1989 eller senare föreslås uppgå till 23,44 procent. Egenavgifterna för 2015 för denna grupp föreslås uppgå till 21,91 procent.

Särskild löneskatt på 5,6 procent för alla över 65 år

Den särskilda löneskatten på förvärvsinkomster återinförs delvis på lön och andra ersättningar för arbete samt på inkomst av aktiv näringsverksamhet för personer som – vid årets ingång – har fyllt 65 år.

Den särskilda löneskatten föreslås uppgå till 5,6 procent. Förslaget omfattar även personer som är födda 1937 eller tidigare.

Särskild löneskatt ska även tas ut för dem som inte fyllt 65 år men som bedriver aktiv näringsverksamhet och som under hela året uppburit hel allmän ålderspension (inkomst- eller tilläggspension samt garantipension).

För anställda betalas särskild löneskatt av arbetsgivaren. Löneskatten kommer tillsammans med ålderspensionsavgiften (10,21 procent) att uppgå till 15,81 procent, jämfört med arbetsgivaravgifter på 31,42 procent för personer under 65 år.

Avdraget för förvaltningsutgifter slopas

Regeringen föreslår även att den nuvarande avdragsrätten för förvaltningsutgifter i inkomstslaget kapital slopas från och med 2015.

En skattereduktion för sol- och vindkraft införs

Den som framställer förnybar el ska – enligt regeringen – kunna få en särskild skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el från och med 2015.

Företag som begär skattereduktion föreslås få göra reduktionen bara om skattereduktionen uppfyller villkoren för att anses vara stöd av mindre betydelse enligt EU-kommissionens regler. Begäran om skattereduktion ska göras i inkomstdeklarationen som lämnas efter utgången av det kalenderår som underlaget för skattereduktion avser.

Oäkta bostadsrättsföretag

De så kallade lättnadsreglerna för oäkta bostadsrättsföretag, vilka innebär att delägare i sådana medges en lättnad i beskattningen, föreslås inte förlängas när de löper ut vid utgången av 2015. Förslaget innebär att dessa delägare från och med ingången av 2016 beskattas med 25 procent för utdelning och kapitalvinst.

RUT-avdraget begränsas

Regeln om skattereduktion för hjälp med läxor slopas. Skattereduktion för barnpassning ska i fortsättningen endast omfatta barnpassning som inte mer än i ringa omfattning innefattar hjälp med läxor och annat skolarbete.

Regeringen anser även att det maximala RUT-avdraget bör sänkas till 25 000 kronor per person från och med 2016 för de som är under 65 år.

Möjligheten att få RUT-avdrag för till exempel kockar, bartenders och poolrengöring inomhus slopas från och med 2016.

Skattereduktion för gåvor bör slopas

Möjligheten att få skattereduktion för gåvor till ideell verksamhet avskaffas från och med 2016. Regeringen återkommer med lagförslag under 2015.

Kontrollavgifter mot skattefusk bör höjas

Avgifter som Skatteverket tar ut enligt skatteförfarandelagen – bör enligt regeringen – höjas med 25 procent. Det gäller till exempel förseningsavgifter vid sena deklarationer och kontrollavgifter enligt reglerna om personalliggare och kassaregister.

Regeringen avser att återkomma till riksdagen under 2015 med ett konkret lagförslag som ska kunna träda i kraft 2016.

Förenklad faktura och gruppregistrering

Gränsen för att få utfärda en så kallad förenklad faktura föreslås höjd från 2 000 kronor till 4 000 kronor inklusive moms från och med 2015.

Regeln om att två eller flera beskattningsbara personer kan anses som en så kallad mervärdesskattegrupp föreslås vara oförändrad.

Dyrare med öl, vin, sprit och tobak

Punktskatten på bland annat öl och vin höjs med nio procent och på sprit med en procent. Skatten på cigaretter, röktobak med mera höjs med cirka sex procent. På snus är motsvarande höjning cirka 12 procent.

Nya utredningar aviseras

Vissa frågor ska ses över och utredas vidare. Det gäller bland annat följande:

  • reglerna om kapitalvinst och utdelning för ägare i fåmansföretag, de så kallade 3:12-reglerna
  • förutsättningarna för att finansiera större infrastrukturprojekt med en särskild skatt
  • förutsättningarna för att förändra beskattningsreglerna för den finansiella sektorn
  • tekniken med paketeringar av främst fastigheter i skatteplaneringssyfte
  • möjligheten att undvika stämpelskatt med olika fastighetsbildningsåtgärder
  • förekomsten av skatteplanering i välfärdssektorn
  • bonus/malussystem för lätta fordon. Ett sådant system premierar miljöanpassade fordon med låga utsläpp
Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons