Andreas Strand drev under flera år företag som grävmaskinist. Till slut tröttnade han på de långa avstånden mellan uppdragen i Stockholmsområdet, att komma hem sent på kvällen blev mer en vana än ett undantag. Han sålde sina maskiner och började fundera vad han skulle ägna sig åt istället.

– En kompis till mig, som jobbar som redovisningskonsult, tipsade om branschen och trodde att jag skulle gilla det jobbet. Steget från att köra grävmaskin till att bli administratör kan tyckas långt men jag har alltid gillat den administrativa biten av företagandet. Skicka fakturor, sortera papper och fixa med räkningar.

Andreas Strand

Sagt och gjort, Andreas startade redovisningsbyrå tillsammans med kompisen som tipsat om branschen och de kamperade ihop i några månader. Ganska snart märkte de dock att de hade olika uppfattning om hur företaget skulle drivas så de delade på sig.

– Efter vår separation hade jag bara några få kunder så första tiden var ganska tuff, berättar Andreas. Så jag passade på att utbilda mig så mycket jag kunde innan jag hade full beläggning. Jag har nog läst ett 25-tal kurser de här tre åren, bland annat Srf konsulternas auktorisationsutbildning, så från och med i år kan jag titulera mig Auktoriserad Redovisningskonsult.

Andreas trivs bra med sitt nya yrkesval och ångrar inte att han bytte bana. Att förhålla sig till och passa speciella datum tycker har är den största omställningen, likaså att jobbet vissa tider är väldigt intensivt. Men entreprenadbranschen har han inte riktigt släppt, ett flertal av hans kunder är verksamma där.

– Jag har en hel del bygg- och entreprenadföretag bland mina kunder. Den branschen känner jag väl till och jag tror kunderna känner en trygghet i det. Kundstocken är annars rätt blandad, de enda kunder jag drar mig för att jobba med är de som har kontanthantering.

Eftersom Andreas nu har full beläggning är planen att anställa någon framöver.

– Det är alltid roligare att ha ett mål att jobba mot, säger Andreas. Förut var det att bli auktoriserad, nu är målet att växa sakta och att anställa min första medarbetare. Det tror jag kommer att hända under året.