Annons
Juridik Juristen har ordet

Gåva till omyndigt barn

Ett omyndigt barn kan själv ta emot födelsedagspresenter, julklappar och andra gåvor om det är fråga om leksaker. Det gäller även dyra leksaker. Men för andra gåvor finns särskilda regler som har tillkommit för att tillvarata barnets rätt.
Text: Srf konsulterna
Annons

Ett barn under 18 år omyndigt. Ett sådant barn företräds i olika ekonomiska angelägenheter av förmyndaren, det vill säga normalt av båda föräldrarna. Det innebär till exempel att om mor- eller farföräldrar vill ge en gåva till sitt omyndiga barnbarn ska föräldrarna pröva om gåvan ska accepteras och därefter ta emot den för barnets räkning.

När en gåva enbart är till barnets förmån och barnet fullt ut förstår gåvans innebörd krävs dock ingen ställföreträdare för att gåvan ska vara rättsligt fullbordad. Ett omyndigt barn kan därför själv motta en dyrbar leksak som födelsedagspresent eller julklapp.

Om en gåva innebär att barnet även tar på sig en skuld måste föräldrarna först inhämta ett samtycke från överförmyndaren innan de accepterar gåvan. Överförmyndaren är en av kommunfullmäktige vald förtroendeperson som har till uppgift att utöva viss tillsyn över föräldrar som förvaltar sina omyndiga barns tillgångar samt över förvaltare och gode män. I stället för en överförmyndare kan det finnas en överförmyndarnämnd i kommunen.

Överförmyndarens samtycke krävs också vid mottagande av fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt för barnets räkning. Det gäller även om egendomen är obelånad.

När en förälder själv vill skänka exempelvis aktier, en bostadsrätt eller en fastighet till sitt omyndiga barn kan föräldern inte både vara den som ger bort gåvan och samtidigt ta emot den. Därför måste först en särskild god man utses i ett sådant fall som kan ta emot gåvan för barnets räkning. Ansökan om god man görs hos överförmyndaren.

Kontrollerad förvaltning

Normalt kan föräldrarna, med beaktande av barnets bästa och barnets behov, fritt avgöra hur deras omyndiga barns tillgångar ska användas och placeras. Men när värdet av barnets sammanlagda tillgångar överstiger åtta prisbasbelopp, 356 000 för 2013, övergår föräldrarnas fria förvaltning i en kontrollerad förvaltning.

När gränsen för den fria förvaltningen har passerats ska föräldrarna inom en månad därefter lämna in en förteckning över barnets tillgångar till överförmyndaren. Därefter ska föräldrarna senast den första mars varje år lämna en redovisning till överförmyndaren som visar hur de förvaltat barnets samtliga tillgångar.

Särskild förvaltning

Överförmyndarens löpande kontroll kan kopplas bort genom ett villkor i gåvobrevet om att gåvan ska stå under särskild förvaltning av någon annan än föräldrarna och utan medbestämmande från deras sida. Samtidigt måste det anges vem som ska sköta förvaltningen. Det kan vara en nära bekant till familjen, advokat, redovisningskonsult eller annan. Även en juridisk person, exempelvis en bank, kan åta sig att vara särskild förvaltare.

Trots villkor om särskild förvaltning krävs överförmyndarens samtycke när det är fråga om gåva av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt samt gåva som innebär ett skuldövertagande. Efter samtycket tar normalt den särskilda förvaltaren över. Observera att ett villkor, som endast innebär att förvaltningen av barnets egendom inte ska stå under överförmyndarens kontroll, inte är giltigt.

Förvaltaren ska varje år lämna en redovisning över sitt uppdrag till föräldrarna. Vilka övriga förvaltningsbestämmelser som ska gälla för den särskilda förvaltningen bör tydligt anges i gåvobrevet.

Den särskilda förvaltningen upphör inte automatiskt när barnet blir myndigt utan tidpunkten måste framgå av gåvobrevet. Det är vanligt att förvaltningen upphör när barnet fyller 18 eller 21 år. Men det förekommer villkor som föreskriver att särskild förvaltning ska gälla till dess barnet är betydligt äldre.

Det finns ingen möjlighet att bestämma att egendom ska stå under särskild förvaltning efter det att gåvan har givits. Om givaren till exempel vid gåvotagarens myndighetsdag kan konstatera att särskild förvaltning skulle ha varit ett lämpligt villkor för gåvan, är det för sent att skydda den bortgivna egendomen mot gåvotagarens fria nyttjande.

Särskild överförmyndarkontroll

Även om barnets tillgångar inte uppgår till åtta prisbasbelopp kan givaren bestämma att hans gåva ska stå under överförmyndarens kontroll. När ett sådant villkor tas med i ett gåvobrev ska samtidigt en skriftlig anmälan göras till överförmyndaren. Föräldrarna ska sedan inom en månad lämna in en förteckning till överförmyndaren över den egendom de genom gåvan mottagit för barnets räkning. Villkor om särskild överförmyndarkontroll kan tidsbegränsas men upphör senast den dag barnet blir myndigt.

Penninggåva

Det finns en kompletterande möjlighet att fullborda gåvor. Om någon via bank överlämnar en penninggåva till ett omyndigt barn utan att förbehålla sig rätt att framöver förfoga över pengarna, fullbordas gåvan i och med att banken tar emot dem för gåvotagarens räkning.

Tidigare fanns en regel om överförmyndarspärr på omyndigt barns bankkonto. Men den regeln har tagits bort. Därför får föräldrarna som förmyndare numera vanligtvis fritt förfoga över sitt barns bankkonto. Det innebär också att det torde vara omöjligt för en förälder att med full rättslig verkan skänka pengar till eget omyndigt barn via överföring till barnets konto.

En förälder som vill fullborda en penninggåva till sitt omyndiga barn bör därför i ett gåvobrev ställa villkor om särskild överförmyndarkontroll. Då sätts pengarna in på ett spärrat konto samtidigt som reglerna för kontrollerad förvaltning kommer att gälla. Det går också att överlämna pengarna till särskild förvaltning. Ett tredje alternativ är att en god man utses för att motta gåvan och som därefter överför pengarna till barnets konto.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons