Annons
Branschaktuellt Redovisning

Generationsskifte, lönsamt för byrå och individ

– Pandemin har varit besvärlig för mina kunder. Men granbarkborren har nästan varit ännu värre. Det säger Maria Rommerud som tillsammans med Urban Rydin leder Srf konsulternas utbildningar i generationsskiften. Måndag 21 februari är sista anmälningsdatum för nästa kurs.
Text: Håkan Edvardsson

”En lönsam affär med mycket goda möjligheter till många uppdrag.”

Så sammanfattar Maria Rommerud en rutinerad redovisningskonsults förutsättningar att lyckas med det komplexa uppdraget generationsskifte – om man säkrar rätt kompetens. För full koll på skatt och juridik ska paras med rätt agerande inom kommunikation och känsla för psykologiska aspekter.

–  I våra kurser berör vi alla bitar. I grunden handlar det om att uppnå ekonomisk rättvisa och kommunicera ut det på sätt som gör alla inblandade trygga med det som gjorts. Men för att börja jobba med faktiska fall behöver man ha vissa förkunskaper och para ihop sig med någon som har den bit man själv saknar, konstaterar Maria Rommerud.

Pandemi och barkborrar

Ingressen bottnar i det faktum att de generationsskiften Maria och Urban jobbar med berör jordbruksfastigheter och skogsbruksfastigheter i enskilda firmor. Där finns nästan alltid skog med bland tillgångarna som ska delas upp bland släktingarna. Somrar som 2020 och 2021 har skador på grund av granbarkborren decimerat värdet på skogsbestånden.

– Under pandemin har många fått anledning att fundera på vad som kan hända med exempelvis gården och skogen om något stort och oförutsebart händer. Det har också funnits tid att samla barn och andra släktingar för att resonera om olika alternativ. Givna frågor är bland annat vad ett testamente och en framtidsfullmakt bör innehålla och innebära för släktingarna. Här behöver man hjälp av oss konsulter, fastslår Maria Rommerud.

Lösa upp ägande

När parternas förväntningar är klarlagda kan man fördjupa värderingen och justera ägarförhållanden för att gå vidare. Ska man upplösa ett samägande mellan två bröder? Måste nya fastigheter bildas? Hur värderas en verksamhet med ett högt substantiellt värde, men med en låg avkastning?  Vilka nivåer på trygghetskapital för övertagarna är rimligt, i relation till kapitalet syskonen får? Är verksamheten lågt belånad, med mycket egna tillgångar som kan användas som kompensation – eller är det tvärt om?

– Ja, fakturorna tenderar att bli rätt så långa. Det är mycket som måste redas ut för att det ska bli bra för alla parter. Juridiken och beskattningen är det fasta i sammanhanget. Där når man bestämda resultat, säger Maria Rommerud och avslutar:

– Men hur man säkrar en så god stämning att alla fortsätter fira midsommar på gården, eller att den som planterade skog med morfar som barn också får avverka det skiftet är lite knepigare. Minst sagt. Men det är också det som gör jobbet med generationsskiften så väldigt stimulerande.

– Generationsskiften är mycket långa processer. De måste få ta tid för att bli rätt. Sedan ska man komma ihåg att ett bra skifte lever länge, och ett dåligt ännu längre, säger Maria Rommerud.

Utbildningar

Generationsskiften i fåmansbolag – onlinekurs>>

Generationsskifte i enskild firma 2>>
21-23 mars, 26-27 september: anmälan i höst.

Generationsskifte i enskild firma 1>>
23 september: anmälan i höst.

Om du ska börja med generationsskiften:

  • Komplettera din kompetens.
  • Ta hjälp av en annan konsult för att erbjuda en komplett lösning.
  • Red ut förväntningarna hos alla inblandade.
  • Red ut allt ägande.
  • Lös upp ägande om det underlättar.
  • Överväg om nya fastigheter måste bildas.
  • Kommunicera noga med alla parter.
  • Låt det ta den tid som krävs.
Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons