Igår kväll avgjordes Global Payroll Award, en internationell gala som vanligtvis är ett fysiskt event, men som på grund av covid-19 i år blev digital.

Priser delades ut i 15 olika kategorier. Årets “Payroll Consultant of the Year” heter Kate Upcraft, från Leicester i Storbritannien (se hela listan med vinnare längst ned).

Ingen svensk konsult eller blivande konsult fick något pris, men två lönespecialister från Sverige hade nominerats till tävlingen som i år hade rekordmånga nomineringar med ett 80-tal inskick.

Auktoriserade lönekonsulterna Nina Strandberg vid Lön & HR Bolaget och Jenny Österberg vid Hitachi ABB Power Grids var nominerade. Dessutom var Lön & HR Bolaget nominerade i ett par andra kategorier, men tyvärr ledde det inte ända fram till vinst.

Programföretaget Nmbrs, som finns i Sverige och som dessutom är ett Srf Partner-företag, är en av vinnarna i år och har nominerats i flera kategorier.

Zennie Sjölund Foto: Malin Sydne

– Det här var nog det tuffaste året hittills för oss i juryn, så många bra ansökningar och värdiga vinnare. Det är spännande att se utvecklingen i branschen inom de olika områdena, det är mycket lärorikt att sitta i juryn, säger Zennie Sjölund, branschansvarig lön vid Srf konsulterna, som har deltagit i juryarbetet sedan den första galan för fyra år sedan.

– I år har det varit ett annorlunda år med många digitala möten, vanligtvis träffas vi under tre dagar för genomgång. Det är ett digert förarbete som görs av GPA för att få fram en shortlist, och bara att hamna där är stort för de som når dit, säger Zennie Sjölund.

– Vi har haft ett webbverktyg för att på varsitt håll skatta ansökningarna, sedan har vi haft gemensam genomgång för varje kategori. Därefter har vi haft intervjuer med flera representanter. Utifrån det har vi gemensamt tagit fram vinnare. GPA Awards är känt för att just vara noggranna i det avseendet.

Vilka egenskaper och insatser i branschen är det ni letar efter och vill lyfta?
– Det är lite olika beroende på att det är 15 olika kategorier, men gemensamt är att man är en bra företrädare för lönebranschen inom sitt område, säger Zennie Sjölund.

Varför är det viktigt med den här typen av galor?
– Det är viktigt att visa vilka fantastiska förebilder som finns inom professionen, att skapa uppmärksamhet kring vår bransch och även fira framgångar. Vi vet även vilken betydelse en vinst kan få för såväl person som företag ur ett PR-syfte, säger Zennie Sjölund.

Det finns inga svenska konsulter med som finalister. Borde fler uppmuntra sina kollegor och anställda och nominera?
– Ja absolut! Sverige har flera tidigare vinnare så vi står oss bra i den internationella konkurrensen. Vi behöver visa framgångar, det stärker alla i branschen, säger Zennie Sjölund.

Vill du se Global Payroll Awards 2020? Här hittar du sändningen: GPA YouTube channel

Här är alla vinnarna i Global Payroll Awards 2020:


Payroll Consultant of the Year 2020

WINNER: Kate Upcraft – Kate Upcraft Consultancy


Global Payroll Supplier of the Year 2020

WINNER: iiPay

Highly Commended: ADP


Payroll Team of the Year 2020

WINNER: Tate and lyle


Transformation Project of the Year 2020

WINNER: Cambridge Education Group


In-Country Payroll Provider of the Year 2020

WINNER: Datassist

Highly Commended: Zellis


International Payments Provider of the Year 2020

WINNER: Cambridge Global Payments

Highly Commended: Ebury


Payroll Software Supplier of the Year 2020

WINNER: Ceridian

Highly Commended: Nmbrs


Payroll Specialist of the Year 2020

WINNER: Renier Van Essen – Nmbrs 

Highly Commended: Lindsay Aspinall – Symatrix


Payroll Student of the Year 2020

WINNER: Aine Crawley – Paycheck plus

Highly Commended: Emma – Intelligo


Professional Employment Organisation of the Year 2020

WINNER: Acumen


Innovation Award 2020

WINNER: Cloudpay


Global Mobility Provider of the Year 2020

WINNER: crowe


GPA Outstanding 2020

WINNER: Dataplan Payroll


Payroll Manager of the year 2020

WINNER: Michelle Melia – Paycheck Plus


Judges Award 2020

Nmbrs