Annons
Branschaktuellt Lön

God ekonomi att satsa på Lönekonsulten

– Lönekonsulter har allt att vinna på att öka sin kompetens inom ekonomi. För alla yrkesroller tillkommer och försvinner det arbetsuppgifter. Med robotisering och automation kan det frigöras tid och möjlighet för en lönekonsult att jobba mer med beslutsunderlag och prognoser. Det ger en starkare ställning internt och på arbetsmarknaden i stort, dessutom är det roligt, konstaterar Magnus Nilsson Fahlén, senior konsult inom HR-digitalisering på Knowit Insight och medverkande i det avsnitt av Lönepodden som släpps idag, 25 februari 2021.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Magnus Nilsson Fahlén har ägnat ett yrkesliv åt att förbättra olika stödfunktioner hos organisationer, och identifierar olika möjligheter och förändringar för olika yrkesgrupper. Nu ser han, och många med honom, ett utrymme i gränssnittet mellan Lön, Ekonomi och HR som mycket väl kan fyllas av lönekonsulter. Om de tar chansen.

– Det har aldrig tidigare funnits så mycket data när det gäller kostnader för medarbetare och vad som påverkar dessa kostnader. Jag tänker främst på en verksamhets faktiska kostnader för personalrörlighet och personalomsättning. Att lära sig mer om ekonomi och vilken information man kan utvinna ur de system vi jobbar i är mycket värdefullt.

Bättre underlag

Magnus Nilsson Fahlén menar att en lönekonsult som stärker sin ekonomiska kompetens på det sättet kan förse ledningen med bättre beslutsunderlag. Komplett med relevant statistik och väl underbyggda prognoser. Ur detta uppstår också ett tvärfunktionellt arbetssätt inom treenigheten Lön, Ekonomi och HR. Något som stärker lönekonsultens ställning.

– Det är en fråga om att prata varandras språk på ett bättre sätt. I dagens löneprocess behövs en förståelse för samverkan mellan lönekostnaderna och företagets ekonomi. Och att man kan vara med och formulera korrekta svar på frågorna som är de mest relevanta för organisationen. Ta bara de komplexa pensionskostnaderna som exempel. Där kan även dom som jobbat länge med lön gå bort sig, en kollega som inte har den erfarenheten möts av ännu större utmaningar.

Effektiv utbildning

I Srf konsulternas sex timmar långa distansutbildning ”Ekonomi för lönekonsulter” tar man bland annat upp grunderna inom bokföring och kopplingen mellan lön och ekonomi. Vikten av ett proaktivt arbetssätt behandlas också.

– Att som lönekonsult lära sig mer om ekonomi handlar om att utveckla sig själv inom ett område som kommer både arbetsgivaren och mig själv till gagn, det handlar inte om att ställa om helt. Det är att kliva på den rulltrappa som går uppåt i stället för att stå kvar eller rent av hamna på den rulltrappa som går nedåt, avslutar Magnus Nilsson Fahlén.

Ekonomi för lönekonsulter

Sex timmars distanskurs.

Föreläsningar och övningar.

Mål: Öka lönepersonalens ekonomikompetens och förståelse för hur löneberedningen påverkar resultat och ekonomisk balans.

Ekonomi för lönekonsulter – distanskurs – Srf konsulterna>>

Lyssna på Lönepodden>>

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons