Annons
Branschaktuellt

Hållbarhet handlar inte om att jämföra sig med andra

Text: Ulrika Ersman, General Counsel och Laura Antila, Quality Manager

Under Srf konsulternas Hållbarhetsmånad har några av branschens programleverantörer bjudits in att skriva på temat Hållbarhet. Här skriver Ulrika Ersman, General Counsel och Laura Antila, Quality Manager, Aditro – an SD worx company. Åsikterna i texten är författarnas egna.


Det stormar utanför fönstret. Idag är det en vanlig höststorm, men som vi har sett de senaste åren beter sig vädret annorlunda nu jämfört med tidigare. Det är betydligt mer nederbörd, översvämningar och hetta runt om i världen. Människor, djur och natur har redan blivit offer för klimatkrisens snabba framfart.

För att bromsa utvecklingen behöver vi alla dra vårt lass. Och göra lite till.

Om du arbetar inom ett IT-bolag bidrar du förmodligen inte så mycket till de enorma utsläppen som företag släpper ut globalt varje dag. Jag hade själv uppfattningen om att vårt avtryck på miljön inte var speciellt nämnvärt på Aditro, där vi arbetar med HR- och löneadministration. Inte jämfört med större industrier. Men ett hållbarhetsarbete handlar inte om att jämföra sig med andra.

En arbetsplats består av många mindre delar som tillsammans leder till stora klimatavtryck. Alla företag kan dra sitt strå till stacken och se över vilket ansvar de bär.

Med den insikten valde vi på Aditro att se över hur vi kan bygga upp en mer hållbar verksamhet. Vi ville bort från interna miljöpolicys som inte bidrog till förändring, och i stället helhjärtat agera för att nå koldioxidneutralitet.

Arbetet handlade om att först se oss själva i spegeln och titta på vad vi faktiskt kunde förbättra. Och det kan vara läskigt att vara öppen för de avtryck som man faktiskt är en del av. Hur mycket koldioxid släpper de externa servrarna som vi använder ut? Hur mycket reser vi? Hur tar vi oss till jobbet? Hur mycket energi drar elektroniken som vi använder?

Tillsammans med Gaia gjorde vi en djupdykning, kartlade utsläppen och fick fram en konkret plan för hur vi nu kan minska utsläppen. Det här är något som alla företag, länder och individer kan göra för att skapa en reell effekt.

Samtidigt pågår en stor expansion hos oss. Så då kommer frågan – går det att expandera hållbart?

Ja, vi har insett att en expansion inte är en stoppkloss i miljöarbetet utan en möjlighet.

En hållbar expandering gynnar nämligen inte bara miljön och våra framtida generationer – den gynnar verksamheten direkt. Energisnåla alternativ, färre tjänsteresor och mindre pendling skapar mer lönsamhet. Miljöarbetet gör dessutom företag mer konkurrenskraftiga både på arbetsmarknaden och i branschen i stort. När allt fler följer efter, växer engagemanget för klimatet och blir starkare och större.

Om vi i IT-branschen inte vågar sätta på oss de gröna glasögonen för att titta på vad vi bidrar med för klimatavtryck – kan det heller inte bli någon långsiktig förändring för vår planet.

Arbetet hos oss har precis kommit ur sin linda. Men det vi insett idag är att förarbetet är A och O. Och att det viktigaste är att börja med där du står. Även om din verksamhet inte är en av de stora miljöbovarna kan du fortfarande satsa på förbättringar. Vi kan inte göra allt, men tillsammans kan vi göra så mycket.

En dag kommer förhoppningsvis en höststorm få vara just en höststorm, och inte en påminnelse om klimatkrisens ökade omfattning.

Ulrika Ersman, General Counsel och Laura Antila, Quality Manager
Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons