Annons
Branschaktuellt

Hållbarhet, hopp och hopplöshet för nästa generation

Hur ser du på hållbarhet om du föddes två år efter att Tesla grundades, i en tid när varje klimatrapport och fall av extremväder pekar på samma utveckling för planeten?
Text: Håkan Edvardsson

– Jag känner stress och hopplöshet, det finns ju skäl för det. Men jag försöker tänka på vad jag enkelt kan göra bättre i vardagen. Att göra det jag kan ger en känsla av att saker kan förändras till det bättre, säger 16-åriga Julia Wheeler.

Miljö, klimat och hållbarhet är vardagliga samtalsämnen i Julias kompisgäng. Ur olika perspektiv. På skoltiden och fritiden. Hennes skola, Anna Whitlocks gymnasium på Kungsholmen i Stockholm, har visionen att eleverna ska utrustas med ”…bildning och handlingskompetens för hållbar utveckling.”

– Deras profil styrde mitt val av skola. Det finns många andra viktiga frågor i samhället, men om vi inte minskar vår miljöpåverkan går det till slut inte att leva på jorden. När jag och mina kompisar pratar om det här, att det finns personer som förstår vad som händer och ändå inte gör något känns det som en blandning av frustration, hopplöshet och besvikelse.

Frustration, för att tidigare generationer inte gjort tillräckligt för att lösa problemen de orsakat.

Hopplöshet, för att det känns som att tiden håller på att rinna ut.

Besvikelse, för att upplysta vuxna medvetet låter sina barn och barnbarn gå igenom de klimatförändringar de själva orsakat.

Tänker hållbart

Men Julia och hennes kompisar försöker välja att inte tänka på hållbarhetsfrågor och klimatfrågor i de banorna. Det leder inte framåt. I stället riktar de fokus på mer hållbara val i sin egen vardag: Att källsortera. Att köpa kläder second hand i stället för att köpa nytt. Att äta mindre kött. Att inte byta telefon förrän den gamla faktiskt slutar fungera. Små saker som sammantaget kan göra stor skillnad om många gör dem.

– Det finns olika trender, en del väljer att ha de nyaste sakerna och då är det fortfarande så att man vill ha vissa prylar eller vissa, speciella kläder. Men det är också trendigt att agera och leva på ett sätt som är bättre för klimatet, att köpa begagnade smycken i stället för nya till exempel, säger Julia och fortsätter:

– Medvetenheten är olika stor från individ till individ men jag har inte träffat någon i min ålder som aldrig tänker på de här sakerna. Det går inte att undvika för vår generation.

Förebild

Julia Wheeler är inte miljöaktivist. Hon har gått i en demonstration anordnad av ”Fridays for future” med sina kompisar. Liksom många andra, unga som gamla, ser hon Greta Thunberg och hennes uppmaning att lyssna till vetenskapen som en väldigt positiv kraft.

– Unga har inte lika stora möjligheter att påverka som vuxna, så då är det otroligt coolt och inspirerande att se det hon gör. Hon böjer sig inte för någon och hon är på världsnivå. Jag känner mig stärkt av att se det hon gör. Det som händer omkring henne ger hopp om att fler och fler individer börjar göra det dom kan, inte minst politiker och andra makthavare.

 – Det är rätt lätt att agera på ett sätt som är bättre för klimatet. Att köpa färre saker och välja det som är klimatsmart producerat med lite förpackningsmaterial till exempel, säger Julia Wheeler.

Julia Wheeler, 16 år

Läser ekonomi och juridik-programmet på Anna Whitlock-gymnasiet

På fritiden: Kollar på serier, träffar kompisar, spelar cello, pluggar.

Bor i Stockholm.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons