Under Srf konsulternas Hållbarhetsmånad har några av branschens programleverantörer bjudits in att skriva på temat Hållbarhet. Här skriver Ellinor Collin, Partner Channel Manager på QBIS Business Systems. Åsikterna i texten är författarens egna.


Hållbarhet är ett ord med många betydelser, vilket gör det svårt att greppa vad innebörden egentligen är. För mig och för oss på QBIS finns det dock ett perspektiv som vi anser är det viktigaste och som summerar hur vi arbetar med hållbarhet – spendera din tid rätt.

Ett arbete där belastningen inte känns övermäktig, det är hållbarhet för oss. En arbetsplats där man känner frihet och får utrymme till att arbeta med det som är viktigt för kärnverksamheten, det är hållbarhet för oss. Att man är en tillgång för en positiv miljöpåverkan, det är också hållbarhet för oss.

Hur vi väljer att spendera vår tid är direkt relaterat till alla dessa delar av arbetslivet. Hållbarhet handlar om personalens hälsa, global miljöpåverkan och arbetsmiljökvalitet. Det är nästan 10+ år sedan QBIS lanserades, men vår vision har aldrig förändrats. Vi arbetar för att öka möjligheterna för maximering av tiden som vi har och att minimera de tidskrävande processer som ofta hänger kvar trots att den teknologiska utvecklingen gjort det möjligt att arbeta mer effektivt.

Arbeta proaktivt

För att gå från vision till verklighet börjar vi med att se över våra egna interna processer, men också granska hur vår produkt faktiskt hjälper vår vision att uppfyllas hos andra. Då är arbetet med en hållbar arbetsbelastning och en god arbetsmiljö utgångspunkten. En medarbetare ska känna sig bekväm i mängden arbete som ska utföras. Skrivbordet ska vara höj- och sänkbart så att man kan välja att arbeta ståendes eller sittandes. Det är också en självklarhet att det ska finnas olika sorters tillbehör till kaffet i den gemensamma kylen; komjölk, laktosfri komjölk och ett växtbaserat alternativ. Tyvärr kan vi inte hjälpa våra kunder med valfrihet i mjölkutbudet eller med sina skrivbord, men när det gäller arbetsbelastning kan vi det.

Vårt mål är att hjälpa fler att effektivisera och spara tid där tid enkelt kan sparas. Genom tjänster som hjälper till att hålla koll på vart tiden tar vägen och enkelt skapa underlag av tid för lön, utlägg och tid för fakturering kan vi minska den onödiga stressen som kommer varje månad. Effektivisering är hållbarhetsarbete. Molnbaserade alternativ för att hantera sitt arbete gör att allt underlag finns där du finns. Det är hållbarhetsarbete för miljön.

Huruvida QBIS funderar på att utöka tjänster till att erbjuda höj- och sänkbara skrivbord är jag tveksam till. Hemmakontoret är visserligen den nya standarden och visst vill vi ligga i framkant med utvecklingen men jag tror vi håller oss till det vi kan bäst vilket är tidsplanering och hantering. Så i stället vill jag avsluta med att ge några användbara tips till hur du ska börja spendera din tid rätt: Ställ dig upp regelbundet under hela dagen. Ta pauser då du är fri från alla sorters digitala skärmar. När du kommer tillbaka från pausen e-postar du chefen och säger att du behöver ett ergonomiskt anpassat skrivbord – det handlar trots allt om hållbarhet.